Creatieve meervoudige belichting in het bos

 

Gisteren heb ik deelgenomen aan de workshop creatieve meervoudige belichting in het bos van Loulou Beavers. Vaste bezoekers, van deze site, weten dat ik wel vaker bij haar een workshop heb gedaan, en ook met haar naar Mana Pools en Lake Kariba ben geweest. Haar creativiteit is een inspiratiebron en ook nu keek ik uit naar de workshop.

 

We hadden enorm veel geluk met het weer. Het bleef de hele middag droog. Wel had van mij het bos nog iets meer herfstkleuren mogen hebben. Door dat het nog niet heel koud is geweest zijn de bossen vrij groen en nog wat minder kleurrijk.

 

Na een korte inleiding waarin Loulou uitlegde dat de eerste foto scherp moet zijn met een groot diafragma en dat de tweede foto onscherpte moet hebben, ook in de achtergrond, gingen we aan de slag. We liepen naar een plek vlakbij, die op het eerste gezicht niet heel bijzonder leek.

 

Dat viel me niet mee. Technisch gaat het uiteraard wel, maar om nou te zeggen dat ik de eerste beelden mooi vond. Nee, niet bepaalt. Soms was er te weinig effect en soms te veel effect. Dat hangt samen met de mate van onder-en overbelichting.

 

De eerste foto belichtte ik 1/3 of 2/3 stop onder en de tweede foto 2/3 tot een hele stop over. Daarmee bereik je dat de donkere delen van de boom wat beter overkomen, en de sfeer van de onscherpte voldoende tot uitdrukking komt. Bij net iets vrije lucht krijg je vlekken, die ik absoluut niet mooi vind. Kortom het is lastiger dan ik dacht.

 

Na weer wat extra uitleg over het belang van de achtergrond en een verplaatsing, ben ik een slagje verder gegaan met experimenteren. Nu door 4 foto’s te maken en die in camera te laten samenvoegen.

 

De eerste twee foto’s scherp met verschillende scherpstelpunten en of diafragma waarden en de volgende twee met verschillende mate van onscherpte. Ging soms helemaal mis, maar af en toe zaten er ook beelden bij waar ik nu met plezier naar kan kijken. 

 

In het laatste deel van de workshop kregen we de tip ook te spelen met de witbalans. Bv de onscherpe foto’s op Kelvin waarde van 4500 en de scherpe foto’s op Kelvin waarde van 7000. Kreeg er niet heel mooie resultaten mee. Wellicht dat het met wat meer oefenen alsnog gaat lukken. Wil je mijn vorderingen in de gaten houden, kijk dan is bij mijn experimenten.

 

Al met al weer een leerzame middag onder de prettige en inspirerende leiding van Loulou Beavers. Hieronder nog een aantal beelden van de workshop.