Regelmatig heb ik foto's voorbij zien komen, gemaakt met meervoudige belichting. Ik had eigenlijk niet zo'n goed idee hoe het werkte, totdat ik ontdekte, dat ik op mijn camera de mogelijkheid heb om het te doen. Tijd om te experimenteren. In de herfst van 2017 ben ik er mee begonnen. Inmiddels is het bijna een verslaving.

 

Het leuke van de creatieve mogelijkheden en de techniek van meervoudige belichting, waarbij de camera twee of meer foto's in de camera samenvoegt is, dat je snel een moeilijk te bevatten beeld krijgt, waarmee ik meer kan uitdrukken dan met een registratie plaatje. Na het herfstbos volgde experimenten in de winter met bomen in een vol bos. 

 

Ook toen ik voorjaarsbloempjes aan het fotograferen was, probeerde ik de techniek. Eerst om een zachtere en vollere foto te maken, maar even later ook om ze te plaatsten in de omgeving waar ik fotografeerde, vlak voor het Hilton hotel. Dat was te onnatuurlijk en vandaar een poging om ze te combineren met een doorgezaagde boomstam.

 

Inmiddels heb ik er meer en meer plezier in. Zo maakte ik een foto van een Houtduif uit een hut in combinatie met lenteblad, terwijl ik dacht dat gebruik bij vogelfotografie niet echt kon. Ook toen ik een stervend damhert vond aan het eind van de bronst, besloot ik een week later, toen ik hem niet meer terugvond, de schimmen van het Damhert in het bos vast te leggen. Twee voorbeelden daarvan staan in de carrousel. Dat de techniek leuke mogelijkheden biedt, werd ook duidelijk toen ik een lezing van Loulou Beavers bijwoonde en haar boek over meervoudige belichting kocht.

 

In het Spreeuwen project maak ik ook regelmatig gebruik van meervoudige belichting. Het eerste beeld in de carroussel is met deze techniek gemaakt en heeft bij de Groene Camera een eervolle vermelding gekregen. Pas in 2022 werd ik getriggered om in Photoshop meerdere beelden samen te gaan voegen. Met name Andy Gray met zijn kunstzinnige ICM beelden is een inspiratiebron. Dat gaat nog oefening vragen, maar ik was wel enthousiast over wat er mee kan. 

 

Sommige beelden zijn nog abstracter. Vaak wordt de techniek gebruikt om zachtere beelden te maken, maar met name s'avonds kun je ze ook koud en afstandelijk maken. Een paar jaar terug had ik mijn schouders er voor opgehaald, maar nu kan ik er enorm van genieten. Een voorbeeld van zo'n foto staat hiernaast. Mocht je er meer willen zien, kijk dan de carrousel af!