Lake Kariba, relaxed genieten en fotograferen

De terugreis van Mana Pools was onstuimig. Door de harde wind stonden er behoorlijk golven op de Zambezi. De koffers en fototassen werden ingepakt in plastic tegen het vele water. Met name Patricia en Loulou Beavers, de fotografe die ons begeleidde, kregen de volle laag. Bibberend stapten ze in de auto richting Lake Kariba. Daar gingen we aan boord van een Houseboat.

 

Vier dagen bleven we op het water van dit kunstmatige meer, dat is ontstaan door de aanleg van een dam. De dam heeft veel slachtoffers gemaakt. Het verhaal gaat dat er arbeiders zijn omgekomen door een val in het sneldrogende beton, dat werd gebruikt. Ook moesten hele stammen en vele dieren worden geëvacueerd toen de rivier het meer vol liet stromen.

 

Langs de randen van het meer zie je nog resten van bomen. Die vormen kenmerkende staken in het water en zijn een ideale plek voor vogels als Aalscholvers, Afrikaanse Zeearenden en African Darters. Langs de waterranden zie je af en toe Olifanten, en ander wild. Uiteraard lopen er ook reigers en steltlopers. De aantallen zijn vaak beperkt, maar doordat je fotografeert van af het water kun je unieke beelden maken. 

 

 

Iedere middag en ochtend stapten we over op een klein pontonbootje. Op zoek naar een mooie zonsondergang en of zonsopgang, in combinatie met Olifanten, liefst in een ets hogere positie, zodat de poten ook afsteken tegen de horizon. uiteraard kun je niet elke keer succesvol zijn. Het luistert zeer nauw en een meter meer of minder naar links of rechts kan al een groot verschil maken. 

Uiteraard werd ook hier weer geprobeerd om uit te zoomen. Soms kwamen we tot de conclusie dat 1 pixel echt te weinig is om een Olifant herkenbaar in beeld te hebben. De positie en houding van de Olifant is ook van groot belang. Hoe staan de poten, zijn de tusks goed zichtbaar. Hoe zit het met de slurf en de oren. Dat alles speelt een grote rol.

 

Persoonlijk vond ik de momenten met grote wolkenpartijen het mooist. Je kunt dan de indrukwekkende lucht mooi meenemen in de foto. Ook vond ik het leuk om de zon met diafragma f18 vast te leggen, waardoor je de zon echt ziet stralen. Zeker met Olifanten aan de andere zijde en een groothoekopname werkt dit mijns inziens heel goed.

 

Een ander groot voordeel van de tocht op de Houseboat is dat je enigszins bijkomt van het soms wat gejaagde en zeer intensieve safari leven. Er was tijd om aan je foto’s te werken, een beetje te puzzelen en gezellige bij te praten met reisgenoten. Met Loulou Beavers rustig naar wat foto’s kunnen kijken. Ze geeft dan op een hele positieve en fijne manier feedback en tips. Dat maakt de reis wat mij betreft compleet en een echte aanrader!

 

 

Verder hebben we ook veel gelachen. Daar Joke, Sarah en Patricia, alle drie een medische achtergrond hebben, kregen Loulou en ik af en toe bijles. Mooi om de passie van de dames te zien. Als ik er aan toe ben, weet ik bij wie ik zorg regel!

Afscheid nemen van de dames op Lusaka was dan ook zwaar. Na de intensieve periode samen in Mana Pools en Lake Kariba, volgde het deel van de reis in mijn eentje. Kafue NP wachtte op mij! Voor dat ik daarover schrijf eerst nog wat beelden van Lake Kariba.