High Key Fotografie

In het verleden heb ik wel is geprobeerd High Key Foto's te maken, maar ik was lang niet altijd tevreden met het resultaat. Daarom besloot ik deel te nemen aan een workshop van Loulou Beavers. Zij plaatst af en toe High Key foto's op social media en die zijn altijd bijzonder. Al twee keer eerder volgde ik een workshop bij haar. De eerste keer over het fotograferen van Boomkikkers en de tweede over het fotograferen van Vlinders.

 

Vandaag was het zo ver. Met enige zorg keek ik naar de weersverwachting, maar op buienradar leek het te gaan meevallen. Op tijd vertrok ik naar Kootwijk, waar de workshop om 10 uur zou beginnen op het Kootwijkerzand. Ik was dan ook wat vroeg, maar Loulou was al aanwezig. Zoals altijd gastvrij met een kopje thee of koffie.

 

Nadat alle 8 deelnemers aanwezig waren volgde een korte uitleg van Loulou. Ze vertelde dat, fotograferen in de diafragmastand met overbelichting, niet de juiste manier is. Je kunt niet voldoende overbelichten. Er moet dus gefotografeerd worden in de M stand. Daarnaast is het instellen van een hoger diafragma (bv f9 of f11) wenselijk, omdat onscherpte op grotere delen van de foto vaak minder mooi uitpakt. Twee tips, die goed verklaarden waarom ik vaak minder mooie foto's maakte als ik het probeerde.

 

Na deze eerste uitleg mochten we op de parkeerplaats aan de slag. We konden ons uitleven op de bomen om de parkeerplaats heen. De lucht was egaal bewolkt, hetgeen het maken van onze eerste plaatjes vereenvoudigde. De foto hierboven is er het resultaat van. Daar iedereen de principes snel begreep verplaatsten we ons snel te voet naar het Kootwijkerzand. Een prachtig gebied om High Key fotografie te leren daar het zand ook licht is.

 

Loulou heeft een favoriete plek om te beginnen, maar die plek was al bezet door een fotograaf, die een stelletje vastlegde. Nadat Loulou ons wat extra uitleg had gegeven, mochten we weer aan de slag en aan de wandel. Het vinden van een geschikt object en een geschikte positie om van te fotograferen is nog best lastig. Ik probeerde een drassig struikje, een gebogen boom en delen van een den. Meestal moest een erg lage positie gekozen te worden om bv de Vliegenden, te isoleren. De achtergrond mag immers niet donker en of druk zijn.

 

Daar het inmiddels stevig regende en het nog iets donkerder was geworden, moest de ISO soms naar 2000 of zelfs 2500. Maar zoals Loulou aangaf, bleek thuis dat je geen last hebt van overmatige ruis, doordat je geen donkere delen hoeft op te lichten. Je hebt immers "overbelicht" en meer dan "exposed to the right". 

 

Overigens bleek ook hoeveel voordeel je hebt als je camera en lens enigszins regenbestendig zijn. Twee van de deelnemers hadden camera's die het na een tijdje regenen niet meer functioneerden. Mijn camera's deden het nog goed, ondanks dat ik te weinig regen bescherming had geregeld.

 

Behoorlijk nat en onder het zand liepen we terug naar de auto. Daar wachtte een vervelende verrassing. Bij een van de deelnemers was een ruitje ingeslagen en een tas gejat.  Ze gaf echter niet op en ging ook s'middags mee fotograferen.

 

Maar eerst gingen we een naar Kootwijk voor een kopje koffie en de nodige toiletstop. Ook gaf Loulou nog een aantal tips over de nabewerking. Het heeft bv geen zin om het contrast aan te passen, maar het kan wel zinvol zijn om de zwarten iets te versterken of bv blauwzweem iets te verwijderen. Vervolgens werd de tocht voortgezet met een ritje naar de carpoolplek bij Voorthuizen. Vandaar carpoolend verder naar de volgende fotografie plek.

 

Dit is een boerderij, waar een aantal tamme paarden in een wei staan. Dit keer geen bomen, die lekker blijven staan, maar paarden, die bewegen en je dwingen continu alert te zijn. Zelf ben ik niet echt een paardenliefhebber, maar toch lag ik binnen de kortste keren op de grond om vanuit lage positie te kunnen fotograferen. 

 

Het maken van bijzondere foto's vond ik nog niet meevallen. Deels omdat de paarden, niet allemaal wit waren en deels omdat ze deels kleden om hadden en deels gemuilkorfd waren. Met de foto hiernaast ben ik wel tevreden. Voor mijn gevoel laat de foto goed zien, wat de mogelijkheden zijn. Mogelijkheden  die ook blijken uit de onderstaande foto's. Nu ik geleerd heb hoe ik ze kan maken, zal ik de komende tijd de techniek af en toe passen om me er verder in te bekwamen. Uiteraard blijf ik ook Loulou volgen, want van haar leer ik iedere keer weer veel!