Zimanga: Op stap met enthousiaste fotografen

Waar in Mana Pools en Lake Kariba Loulou Beavers ons begeleidde, en waar ik Kafue NP mij zelf begeleidde, was ik naar Zimanga op stap met 8 enthousiaste Belgische en Nederlandse fotografen. Onder hen o.a. Jaap, die volgend jaar Voor Wildpix Travel zal gidsen. Ook hadden we een achttal Spanjaarden en Rojer hun gids mee. Het gezelschap werd gecomplementeerd door Martin Steenhaut, één van de eigenaren van Wildpix Travel.

 

Na een goede nachtrust en een heerlijke dag uitrusten aan de kust bij Durban vertrok ik tegen drie uur naar het vliegveld. Daar ontmoette ik allereerst onze chauffeur en één van de Spaanse gasten, die al eerder was aangekomen. Na enige tijd kwamen alle gasten door de douane. Alleen Martin bleek moeilijkheden te hebben bij de douane. Iets verlaat vertrokken we daarom naar Zimanga. Het is een rit van zo’n 4 uur en we kwamen pas om 22.30 aan. Tijdens het diner volgde de uitleg en de volgende dag kon iedereen vroeg opstaan en verzamelen om 5 uur, voor een kop koffie of thee. Goed gemutst ging iedereen op stap.

 

 

Zelf ging ik met Josette, Philippe en Irma naar de Lagoonhide, wat één van mijn favoriete hutten blijft. Mooi laag standpunt met tegenlicht in de ochtend leidt bij aanwezigheid van vogels tot mooie plaatjes. We moeten er overigens in via een zijingang, daar de Olifanten het hekwerk vakkundig hadden gesloopt. Ook de andere groepen kwamen enthousiast terug. Zo hadden Arjen en Jaap Deenik, in de vogel badder en drink hut, onverwacht bezoek van de twee mannetjes Leeuwen gekregen bij het water. Dichtbij genoeg om ze met de iPhone vast te leggen.

Die avond ben ik naar een Umghodi gegaan, om een groepje Spanjaarden te begeleiden. Dit is een nachthut, waar je om 3 uur ingaat en de volgende ochtend rond 8.30 uur weer wordt opgehaald. Helaas komen lang niet alle dieren tijdens de donkere uren of het blauwe uurtje. Maar als ze dat wel doen, zoals bij elke nachthut de Buffalo’s, dan is het gelijk spektakel. Opvallend t.o.v. vorig jaar is dat de Buffalo’s veel minder schichtig zijn en in grotere getalen komen. Ze maken er soms een zooitje van, wat het noodzakelijk maakt om de ramen schoon te maken. Dat moet heel voorzichtig, om krassen van het zand te voorkomen.

 

De nachthutten vragen ook om discipline. Je moet lang stil zitten en geluiden van botsende statieven, of het aantikken van het raam met lenzen, jagen de dieren weg. In de drie nachtsessies, die ik deze week deed als begeleider, zag ik o.a. Neushoorns, Buffels, Olifant, Serval Kat, Nyala, Scrub Hare, Impala, Giraffe  en Zebra. De laatste twee helaas alleen bij daglicht. Anderen hadden ook Luipaard, en helaas wat verder af voorbij wandelende Leeuwen.

 

 

Vooral de verschijning van de Neushoorns heeft op mij een onvergetelijke indruk gemaakt. Zo groot en imposant. De Buffels zijn duidelijk bevreesd voor de Neushoorns moeders en hun jongen. Dat gaf af en toe interactie tussen beide en kans op mooie stofbeelden. 

Uiteraard is ook de Olifant een imposante verschijning. Met groothoek (16-35 mm) kreeg ik hem er net op. Daarbij moet je opletten niet de randen bij het glas te fotografen.

 

Als gids heb ik uiteraard geprobeerd de gasten te helpen bij de juiste instelling voor de nachtut. Ik fotografeer in manual mode, sluitertijd minimaal 1/100ste en diafragma 2.8 of 4. Daarmee hield ik de ISO tussen de 2000 en 5000, afhankelijk van waar het dier staat t.o.v. het licht van de LED lampen.

 

Overigens hebben de spiegelloze camera’s met electronische zoeker het voordeel dat je in de zoeker direct het resultaat ziet. Dat scheelt veel op je schermpje kijken. In de nabewerking is het vaak goed de hooglichten wat terug te brengen.

 

Op de tweede ochtend heb ik een presentatie gegeven met tips en isuggesties voor Safari fotografie. Dit heb ik gedaan aan de hand van beelden gemaakt tijdens de trip naar Mana Pools, Lake Kariba en Kafue NP. Hopelijk heeft het de collega fotografen geholpen.

 

 

Uiteraard werden ook de andere hutten door iedereen bezocht. Mij viel weer op dat ik niet echt een actiefotograaf ben. De Vulture hide wordt druk bezocht door Gieren, Hyena en Jakhals. Zelf maakte ik te drukke en rommelige foto’s. Terwijl Arjen en Jaap Deenik, waarmee ik in die hut zat er in slaagden prachtige beelden te maken. Kortom iets wat ik verder onder de knie wil krijgen.

 

Tijdens de gamedrive kregen we unieke kansen. Zo kon ik met Johnny, Wietse en Jaap het voertuig verlaten om Cheetahs vast te leggen, nadat Cavin, één van de beste gidsen, die gevonden had. Later in de week kregen we daar nog meer kansen voor. Met Henri, een andere top gids, konden we een aantal keren Leeuwen prachtig vastleggen.

 

Heel bijzonder om te zien was dat de Leeuwen zich op enig moment verzameld hadden in de rivierbedding, en dat de twee dominante mannetjes, daarbij strak keken in de richting van hun opgegroeide zoon / neef. Deze moet er onder gehouden worden en zou als het gebied het toeliet normaal gesproken weg trekken. Door de omheining en ligging van Zimanga is dat echter niet mogelijk. Hj moet nu continue op zijn hoede zijn voor de dominante mannetjes. Zimanga zoekt ondertussen naar een geschikte plek voor hem.

 

De mannetjes Leeuwen besloten zonder een blik te wisselen de aanval op hem in te zetten en de jonge Leeuw trok zich razendsnel terug in een onherbergzame bergrand. Na terugkeer lieten beide mannen hun dominantie zien, hetgeen ons prachtige foto kansen bood. Maar bovenal een ervaring om nooit te vergeten.

 

 

Het grote pluspunt van Zimanga naast de hutten, is wat mij betreft de fotografische kennis en ervaring van de gidsen. Je hoeft hun niet uit te leggen, hoe je mooie foto’s maakt. Daardoor zetten ze het voertuig direct zo neer dat je fotografisch het beste kunt halen uit je sightings. Of dit nu gaat om de lichtval, de positie, de voorgrond of de achtergrond, zij denken met je mee! De laatste ochtend bleek dit nogmaals.

We hadden in Doornhoek, waar een deel van ons sliep, de mannetjes Leeuwen horen brullen. Ze zaten vlakbij. Al snel had Henri ze gevonden, maar ze lagen in een gebied, waar wij niet bij konden komen.

 

Onmiddellijk werd gezien de mooie zonsopkomst er voor gekozen om naar de dam te rijden. Oorspronkelijk hoopten we op Giraffe’s tegen het mooie licht, maar uiteindelijk werden het silhouette beelden van Leeuwen.

 

Daarmee kwam een einde aan een zeer geslaagde week voor onze klanten, Martin, Roger en mijzelf in het prachtige Zimanga. Niet voor niets noemde ik het vorig jaar het paradijs voor safarifotografen. Wie mee wil met Wildpix Travel kan volgend jaar mee met Jaap en ook voor 2021 hebben we al data geboekt. Hopelijk kan ik dan zelf weer mee.

 

 

Al met al een prachtige maand in Afrika gehad. Mana Pools en Lake Karba waren top. Kafue een mooie ervaring en Zimanga zoals verwacht zeer bijzonder. Het safari virus zal mij niet gauw verlaten. Teglijkertijd fijn om terug te zijn bij Anita, de kinderen en de rest van de familie en vrienden.

 

Tot slot nog wat beelden uit Zimanga. Een absolute aanrader!!