Kafue National Park: Rijke natuur!

Na de reis met Loulou Beavers naar Mana Pools en Lake Kariba, wilde ik de periode voor mijn tijd als fotogids van de Zimanga reis van Wildpix Travel overbruggen. Ik vroeg daarom, het vertrouwde en gewaardeerde Out in Africa om suggesties. Zij kwamen na wat overeg met Kafue National Park. Dit was dan ook het volgende reisdoel.

 

Kafue National Park is een zeer groot natuurreservaat. Zonder de GMA’s (omliggende Game Management Area’s, waar beperkingen gelden voor landbouw en de natuur / mens conflicten worden beheerd)  is het ruim 22.400 Hectaren. Het park heeft last van illegale activiteiten en grote delen worden jaarlijks afgebrand. Deels gebeurd dit gecontroleerd en deels door stropers, die zo de dieren in een gebied isoleren.

 

Ik ben in drie kampen geweest, die allemaal gesticht zijn door een echtpaar afkomstig uit Nederland. Zij wilden hun leven zo’n 20 jaar terug een andere invulling geven. Over hun avontuur is een TV programma gemaakt. Als je je realiseert hoe het er toen en nu voorstaat is dat een indrukwekkende prestatie. 

 

Door de kleinschaligheid van de kampen en hun directe betrokkenheid bij de gasten en de lodges krijg je echt iets mee van de uitdagingen. Zo werd er in het Busanga Plains Camp geboord naar water. Dit omdat de huidige watervoorziening te wensen overlaat. Toen de boor het begaf, moesten onderdelen gehaald worden in Lusaka, een ruime reisdag weg.

 

Mukamba is de hoofdloge en ligt aan de Kafue rivier. Vanaf het begin ging ik met Powel, een zeer bekwame en prettige gids op stap. Daar abij lle ritten niemand met ons meeging, kon ik doen wt ik vanuit fotografische gedachten wilde. Een middag deed ik een heerlijke bootsafari. De andere middag en ochtend een safaririt, 

 

Door de grootte van Kafue moet je in het bosgedeelte echt zoeken naar het wild. Wat onmiddellijk opviel was de rijkdom aan antilope soorten. Bushbuck, Reedbuck, Waterbuck en de alom aanwezige Puku kwamen we regelmatig tegen. Later op de plains volgden ook Sable en Roan Antilope, als ook Oribi. Drie soorten, die ik eerder niet kon vastleggen. In de plains is verder Red Lechwe in grote getallen aanwezig.

 

Één ochtend rit werd besteed aan een tocht naar het Fig Tree Camp, een prachtig kleinschalig tentenkamp. We stuiten o.a. op een enorme groep (750 tot 1000 Buffalo’s). Een fantastische ervaring om mee te maken en tegelijkertijd een pijnlijke. De Tsetse vliegen zijn gek op Buffalo’s en op mij. Vele bulten waren het resultaat. 

 

Tijdens de middagrit werd hun aanwezigheid zelfs ondraaglijk. Regelmatig zaten er vele vliegen in het voertuig en op mijn handen, rug en benen. Wil je dat vermijden, dan kun je beter in juni, juli of de eerste helft van Augustus gaan. Er waren er dit jaar overigens extra veel, doordat de regenperiode te droog was. Zonder de Tsetsse vliegen was het gebied waarschijnlijk al verloren gegaan aan de veeteelt en landbouw.

Tijdens de drives bij Fig Tree Camp konden we o.a. de Africa Fish Eagle prachtig vast leggen bij zonsopkomst en zagen we een groep Leeuwen. In overleg met Powel besloten we tijdig terug te gaan, gezien het feit dat er veel vliegen waren en ik inmiddels een beetje ziek was geworden. Voor het eerst heb ik een middag safari overgeslagen om wat te herstellen, genietend van de gastvrijheid in het kamp en de vele geluiden en dieren, die zich lieten zien of horen.

 

We vertrokken vroeg naar de Busanga Plains. Het Camp is afgelegen en zo’n ruime zes uur rijden. Er is weinig tijd om te stoppen tussendoor, maar we zagen prachtige vogels als de Long Crested Eagle, White Backed Vultures en de Glossy Ibis. Tot het begin van de Plains achtervolgden de Tsetse vliegen ons. Maar eenmaal op de Plains heb je er geen last meer van. Gelukkig had ik drie nachten in dit geweldige kamp. Mooie ritten met o.a. heel veel Red Lechwe, Puku's, Roan, Sable en Oribi, werden afgewisseld met Olifanten, Leeuwen en vele vogelsoorten langs de waterranden.

 

Tijdens mijn aanwezigheid daar kreeg ik van een beheerster van een andere lodge een paardenmiddel tegen mijn maagklachten en zalf voor de jeuk. Het tekent de gastvrijheid en de samenwerking tussen de kampen in het afgelegen deel van het Kafue NP. Zo kregen zij bv water voor hun mobiele kamp van onze lodge. In de lodge was ik twee dagen de enige klant en daar de andere kampen ook niet vol zaten, kwamen we vaak nauwelijks iemand tegen tijdens de safari’s.

 

Zo waren we ook alleen getuigen van een kill door een jonge vrouwtjes Luipaard. Een groepje mannetjes Red Lechwe renden door het hoge gras en plots hielden ze stil en keerden om. Alleen te laat voor de voorste. Het Luipaard had verscholen gelegen in het gras en greep onmiddellijk de voorste vast. Een gevecht over zo’n 30 meter, waarbij zij haar poten om de Red Lechwe heen hield leidde uiteindelijk tot de val van de Red Lechwe. De keel werd afgeknepen en toen ze klaar was keek het jonge Luipaard vrouwtje ons trots aan. Ze had een vrij grote kill  voor onze ogen gerealiseerd. 

 

We merkten dat ze vrij schichtig was en vertrokken daarom vrij snel om haar te laten eten. Wel gaven we nog even de plek door aan de gasten, die nog in ons kamp waren en die, die middag wilden uitrusten. Wij gingen vervolgens door naar een groep Leeuwen, die actief werden tegen de schemering. Een ongelooflijk mooie rit ter afsluiting, voordat we, de volgende ochtend, vroeg terugreden naar Mukamba.

 

Kafue is zeker een bezoek waard. Prachtige afwisselende natuur en rijk aan dierenleven. Wel kreeg ik de indruk, dat er veel te verbeteren valt. Dat werd ook onderschreven door Powel en het management van de lodges. Hopelijk is inmiddels het besluit genomen om African Parks een licentie van 20 jaar te geven voor het beheer. Zij zijn in de Luawa Plains in Zambia al heel succesvol.

  

Onderweg naar Zuid Afrika kon ik weer heel wat foto’s bewerken. Een selectie staat hier onder. Ook ontmoette ik Shane P White, een beroepsfotograaf, die alles in zijn leven in het teken heeft gezet van natuurfotografie. Hij leidt een indrukwekkend leven en was een mooie verhalen verteller. Zelf zou ik nooit zo kunnen leven ver van mijn geliefde Anita , kinderen en de familie. Ik miste ze na drie weken reizen!