In 2020 ben ik begonnen om te proberen wat meer projectmatig te werken. Als onderwerp kwam ik vrij toevallig uit bij Spreeuwen. Aan het begin van het jaar heb je op een aantal plaatsen in Nederland grote zwermen Spreeuwen, die voor de nachtrust elkaar opzoeken en de meest mooie patronen vormen in de lucht. 

 

Daar ik in die tijd van het jaar veel in Lunteren was en vaak tegen de avond naar huis reed, ben ik een aantal keren langs Geldermalsen gereden. Daar viel het fenomeen goed te zien en te fotograferen. Persoonlijk vind ik het zo indrukwekkend, dat ik soms vergeet te fotograferen. Met een korte video, gemaakt met mijn iPhone, krijg je er een beeld van.

 

Het betoverende gevoel dat zo'n Spreeuwenzwerm geeft, wilde ik vast leggen. Daarbij gefascineerd door de volledig op elkaar afgestemde beweging en de massaliteit. Uiteraard begon ik met het vastleggen van de vormen. Leuk, maar het haalde het niet bij bewegend beeld. Die beweging en dynamiek wilde ik vangen. Tijd om te experimenteren met verschillende creatieve technieken. Zoals gedaan met bijgaande foto met meervoudige belichting. Het was die dag slecht weer. Aan het einde van de dag brak de zon een beetje door. Er vormde zich een mooie band in de lucht. Dat was de basis voor de foto. Deze foto heeft bij de Groene Camera 2020 een eervolle vermelding gekregen in de categorie Vogels.

Later in het seizoen ben ik naar Friesland geweest, om daar een vervolg te geven aan het project. Vervolgens werd het lastiger. De Spreeuwen trokken naar hun broedgebied en grote groepen lieten zich nauwelijks zien. In april was ik in de Amsterdamse Waterleidingduinen en zat te wachten op de jonge vosjes. Op de achtergrond hoorde ik Spreeuwen en ik besloot te gaan kijken. De andere wachtenden keken verbaasd toe. Maar voor mij gingen de Spreeuwen voor.

 

Het lukte me toen niet om bijzondere foto's te maken. Het was wel het moment waarop ik meer en meer ging nadenken over hoe ik een vervolg kon geven aan het project. Toen mijn foto van een Krakeend de maandwedstrijd won op Birdpix, besloot ik dan ook om als opdracht voor de volgende maand mee te geven het maken van een aansprekende Spreeuwenfoto. Uiteraard deed ik zelf ook mee. Bij de Oostvaardersplassen maakte ik een Spreeuwenfoto, die door een deel werd gewaardeerd en door een deel juist niet.

De volgende plek, ontdekte ik na het zien van een foto van Hugo Weenen op internet. Bij Eemnes sliepen in augustus grote aantallen Spreeuwen in het riet. Helaas kwamen ze in kleine groepen tijdens de zonsondergang en doken direct in het riet. Nu bleken de ochtenden veel vruchtbaarder. Ze stegen vaak redelijk massaal op. Na vele ochtenden met minder mooi licht had ik één ochtend het geluk van een mooie zonsopgang. Met het bijstaande beeld als resultaat.

 

Onlangs zag ik een bewerking van een Spreeuwen foto van Ed Michels, die mij zeer aansprak. Hij had de foto omgezet naar een negatief en daarmee een aansprekend afbeelding gemaakt. Uiteraard kon ik het niet laten, ook in mijn Spreeuwen foto's een geschikte foto te zoeken. Een voorbeeld daarvan staat hieronder in de carroussel.

 

De komende tijd hoop ik door te kunnen gaan met het fotograferen van Spreeuwen. Mogelijkheden zijn er genoeg. Er waren de laatste tijd zwermen in Gouda, Koedijk en Maurik. Ook in Veenwouden zijn er inmiddels weer grote zwermen. Daarbij heb ik beelden in mijn hoofd als Spreeuwen in de stad, Spreeuwen en verkeer, reflectie in water, reflectie in een gebouw, Spreeuwen op een slaapplek met sterrenhemel of maan, Spreeuwen en sneeuw, Spreeuwen in de mist en ingeflitste Spreeuwen. Dat de mogelijkheden soms uit onverwachte hoek komen bleek in november 2020. Er bleken zo'n 100.000 spreeuwen te slapen in het riet bij de molens van Kinderdijk. In de carroussel staan wat beelden, die ik daar geschoten heb. Enkele  beelden zijn van Maurik. Daar sliepen de Spreeuwen in griendhout.

Langzaam aan kreeg ik het gevoel vast te lopen in het project. Eerst ben ik het boek "De Spreeuw" van Koos Dijksterhuis gaan lezen. Een echte aanrader om je kennis over Spreeuwen en zwermen te vergroten. Vervolgens ben ik, om me zelf weer op gang te helpen, het boek "Grip op Creativiteit" van Bart Siebelink opnieuw gaan lezen. Ook keek ik zijn videoserie op Photofacts Academy. Beide zijn een aanrader. Toch lukte het mij niet om er een doorbraak mee te bewerkstelligen.

 

Daarom de stoute schoenen aangetrokken en besloten om Bart Siebelink te benaderen voor coaching. Hij biedt momenteel naast zijn cursusgroepen, online coaching aan en na enig overleg heb ik besloten daar gebruik van te gaan maken.

 

De eerste sessie voldeed geheel aan mijn verwachtingen en heeft me allereerst meer zelfvertrouwen gegeven over de beelden, die ik momenteel maak en verder heb ik een aantal opdrachten gekregen, die moeten helpen om de visuele lijn in het project te versterken. Erg leuk om te doen en een volgende stap in het "Spreeuwen project". Hiernaast een beeld, waar Bart net als ik enthousiast over ben. Ik was die dag somber gestemd en dat zie je terug in de foto!

 

Ook heb ik een tweede sessie achter de rug. Mijn opdrachten werden beoordeeld en van opbouwende kritiek voorzien. Uiteraard moet ik daar mee aan de slag. Het forceert me om steeds visueler aan de slag te gaan met mijn beelden. In de derde sessie liet ik Bart o.a. een video zien, die ik gemaakt had van Spreeuwenfoto's. Hij heeft mij uitgebreid feedback gegeven en aan het werk gezet om mijn video's te verbeteren. Meerdere sessies volgden. Wil je er meer over weten lees dan het blog.

 

Tijdens de sessies zijn weook  aan de slag gegaan met series. Dat vond ik erg leerzaam. Mijn eerste gedachten bleken niet echt te werken, maar inmiddels begint het ergens op te lijken. Voor het eerst heb ik daarom een Spreeuwenserie ingestuurd bij een wedstrijd. Kijken of de jury het ook waardeert.

 

In het najaar van 2022 kreeg het project een nieuwe dimensie. Samen met Anita ging ik naar Rome om Spreeuwen te fotograferen. Het was een prachtige ervaring. Al wil ik zeker nog een keer terug!

 

Ben je net als ik benieuwd naar wat dit project verder nog gaat brengen, kijk dan af en toe op deze pagina. In de carrousel hieronder plaats ik af en toe nieuw beeld. Uiteraard vindt je er ook bij de recente beelden.