Marters in de nacht

In Vledder in Drenthe heeft Edo van Uchelen al een aantal jaren nachthutten voor Marters en Dassen. Hij blijft de hutten verbeteren en investeert veel tijd in het aantrekken van de Marters en Dassen. Een aantal keren heb ik al van zijn werk mogen profiteren en toen mijn vriend Ed vroeg of ik meewilde naar zijn nieuwste hut was het besluit snel genomen.

 

We besloten vrij snel te gaan en boekten voor afgelopen vrijdag nacht. We vertrokken in de loop van de middag en kwamen een half uur na zonsondergang aan. Na een korte wandeling kwamen we aan bij de nieuwe hut. De hut is uitermate luxe en bevat een chemisch toilet en twee bedden. er zijn genoeg statiefloppen om beide twee twee camera's te monteren.

 

Ik gebruikte voornamelijk mijn Canon 1 DX met mijn 500 mm 4.0 lens en verder mijn Canon 90D met een 70-200 mm 2.8 lens. De 500 mm is eigenlijk iets teveel voor Steenmarter en Boommarter. Liever zou ik 400 mm gebruiken. Daar mijn 100-400 een 5.6 lens is, heb ik echter toch gekozen voor de 500 mm lens. Nadeel van de 90D is dat, door de cropsensor, de ruis in foto's met hogere ISO waarden relatief veel ruis bevatten.

Terwijl wij onze apparatuur installeerden, kwam Edo polshoogte nemen en ons nog enige instructies geven. Snel zetten we de camera's aan, daar de Bunzingen soms direct na het voeren komen. Uiteraard maakte ik een aantal proeffoto's.

 

De camera heb ik op manueel gezet en ik gebruikte zoveel mogelijk een sluitertijd van zo'n 1/200 - 1/250ste. In het begin had ik de ISO waarden op zo'n 4000. Later ben ik soms met een kleine concessie aan de sluitertijd op lagere ISO waarden gaan fotograferen. je krijgt dan relatief donkere foto's, en de achtergronden worden daarmee donker zwart, wat ik mooi vind.

 

De Bunzing en Marters worden o.a. gelokt met rauwe eieren. Die worden verstopt aan het einde van een gangetje in een holle boomstam. De Bunzing kwam snel na het vertrek van Edo en ging onmiddellijk op zoek naar het eten. Zijn favoriete eten is duidelijk het ei. Leuk om te zien hoe behendig het ei werd meegenomen. Er zijn overigens meerdere Bunzings, waaronder een mannetje en vrouwtje.

Naast eieren bestaat het voer uit hondenbrokken, niet het favoriete voedsel, maar ook niet snel opgegeten en daarom heel belangrijk voor een nacht vol activiteit, pindakaas en kippenpootjes. Ook de kippenpootjes zijn favoriet voer van de Bunzing. Zodra ze er één te pakken hadden renden ze het bos in.

 

Een verrassende andere bezoekers is een lokale kat. Die maakt zich niet erg geliefd bij de Steenmarters, die iets later kwamen. Later in de nacht joeg de kat zelfs een Steenmarter weg. Die was echter niet erg geschrokken, want hij keerde vrij snel terug.

 

Ook de Boommarter, die nog weer wat later kwam moest niets hebben van de kat. De Boommarter is erg voorzichtig. We zagen schimmen van de Boommarter op een stam van een omgevallen boom naar beneden komen, maar voordat hij naar beneden kwam ging hij een aantal malen terug naar boven.

 

Uiteindelijk kwam de Boommarter op d eirond. Gelukkig was de kat net weg, maar zodra de kat zich liet zien verdween de Boommarter vrij snel. Net voordat de kat kwam, stapte de Boommarter op één van de boomstammen om de setting goed te kunnen overzien. Een mooi moment om op de foto te zetten.

 

Even dachten we dat de kat al de hondenbrokken had gegeten, maar gelukkig bleek dat niet het geval. Wel ging de kat nog rustig liggen slapen in het midden van de setting. Regelmatig keerden de Steenmarters terug. Er waren er meerdere en diep in de nacht lieten er zich zelfs twee tegelijk zien. Een holle boomstam werd daarbij gebruikt als plek om dekking te zoeken. Van slapen is dan ook niet erg veel terecht gekomen. Iedere keer als we er in lagen, was er weer activiteit voor de hut. Een ongelofelijke ervaring. De foto's hieronder zijn daar een illustratie van.