Dassenhut

Onlangs bezocht ik een Marterhut van Edo van Uchelen in Drenthe. Over mijn enerverende bezoek schreef ik een blog. Daarin maakte ik melding van mijn onhandige capriolen in het weiland, waarbij mijn auto vast raakte. Edo was zo aardig mij, gezien de nachtelijke belevenissen, aan te bieden om gebruik te kunnen maken van zijn Dassenhut tegen een leuke korting.

 

Vandaar dat ik gisteren opnieuw op pad ben gegaan naar Drenthe. Dit keer om de Dassen te fotograferen, waar Edo een prachtige hut voor heeft neergezet. De Dassen komen af op het neergelegde voer en zijn inmiddels vaste gast. Uiteraard zijn er geen garanties, maar de kansen zijn zeer goed. Uiteraard was ik weer uitgerust met de nodige apparatuur, warme kleding en iets te eten en wat versnaperingen. Voorbereid op een lange en koude nacht. 

 

Het werd echter geen van beide. De kou viel reuze mee, want om te zorgen dat de ruit niet beslaat moet een kacheltje aan en het werd dan ook razendsnel zeer warm. Opvallend genoeg werd het ook geen heel erg lange nacht. Terwijl ik nog onderweg was belde Edo mij al om te vragen hoe laat ik zou komen. De laatste tijd komen de Dassen namelijk vrij kort na het voeren en het risico bestond dat hij te vroeg voerde. Toen ik om half zeven aankwam ging hij dan ook voeren. Al onmiddellijk lieten de Konijnen zich zien. Die profiteren graag mee van het voer en hebben de brutaliteit om al tijdens het neerleggen van het voer er op af te komen. Er zijn twee plekken, die goed belicht worden en waar het voer wordt neergelegd.

Ik begon mijn camera met 500 mm lens te installeren en de belichting in te stellen. Ik ben gewoon op Aperture Voorkeur te fotograferen en eventueel belichtingscompensatie toe te passen. In deze situatie is dat minder optimaal, er bleven plekken overbelicht. Na enige testopnames besloot ik te switchen naar Manual Mode. De ISO stelde ik initieel in op 4000. Er bleek met sluitertijd van 1/250 nog gefotografeerd te kunnen worden met f 5.6. Later heb ik de ISO nog wat naar beneden gebracht en de sluitertijd teruggebracht tot 1/200ste. Sluitertijden daaronder kun je ook proberen, maar dan moet de Das echt stil zitten.

 

Niet lang na het vertrek van Edo hadden de Konijnen een heuvel bezet en lieten enkele Bruine Ratten zich kort zien. Die vluchten echter weg toen de eerste Das kwam. Al vrij snel werd die gevolgd door een tweede en een derde Das. Ze deden zich tegoed aan het voedsel. Af en toe leken ze ergens van te schrikken en renden ze weg. In eerste instantie aten ze op de verder afgelegen plek. Nadat ze een poosje verdwenen waren en terwijl ik overwoog of ik nog zou blijven kwam er één voor de hut langs en ging naar de dichtstbijzijnde plek. Een tweede volgde. Af en toe vloog die achter een Konijn aan, als die te dichtbij de eetplek kwam. De snelheid was te hoog omdat mooi vast te leggen.

 

Fotograferen vraagt de opperste aandacht en concentratie. Lastig is dat de hoofden veel naar beneden zijn en dat de belichting van plek tot plek verschilt. Alertheid om je kansen te pakken en regelmatige controle van de belichting helpen. Uiteraard heb je weinig aan het Histogram. De donkere delen op de foto's moeten ook donker zijn ivm de nachtelijke sfeer. Veel van de gemaakte foto's misten de scherpte of hadden teveel of hinderlijk gras in de voorgrond. Uiteindelijk ben ik echter zeer tevreden met onderstaand resultaat!