Reizen vraagt voorbereiding. Wat willen we zien? Hoe lang blijven we waar? Wat is de beste tijd van het jaar? Wat zijn de ervaringen van anderen? En wat gaat het kosten?

 

Gemiddeld genomen begin ik zo'n jaar van te voren met de voorbereiding. Ieder jaar gaan we in januari naar de Verre Reizen beurs in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Voor ons een thuiswedstrijd en een uitje, waar we naar uit kijken. De gesprekken op de beurs met standhouders leiden soms tot nieuwe reizen. Zo zijn een trip naar Spanje en die naar Noorwegen zelfs daar besloten.

 

Met een land of bestemming in gedachten bekijk ik vervolgens allerlei websites. Uiteraard de aanbieders, die ik via Google vind. Maar ook de kaartjes en folders van de beurs helpen. Daarna wordt het tijd om reiservaringen te zoeken. Startpunt zijn daarbij sites met reisverslagen als Fatbirder. Langzaam aan ontstaat een beeld en wordt het tijd boeken aan te schaffen.

 Tot voor kort kocht ik veel boeken via Natuur en Boek van Naturalis. Zij zijn echter gestopt en daarom begin ik tegenwoordig met een gerichte zoektocht op bol.com en amazon. Typerende titels zijn dan bv The Wildlife of Costa Rica, Birds of Costa Rica, Wildlife Guide of Costa Rica, Where to watch Birds in Costa Rica. Voor enkele continenten staan er boekenlijsten op de pagina's van het betrokken werelddeel. Ze staan onderaan op de pagina (Afrika, Amerika, Azië). Wil je meer weten over de boeken, die ik gebruikt heb voor bepaalde reizen, neem dan contact op.

 

Met behulp van deze boeken selecteer ik de tijd, de gebieden en de lengte van de blokken. Vervolgens maak ik een document wat ik per mail verstuur aan een aantal reisorganisaties. Dit om voorstellen te krijgen, die getoetst zijn aan de praktijk. Het blijft immers lastig reistijden in te schatten. Ook krijg je zo de meest recente informatie. Er volgt een mailwisseling en soms een paar telefoontjes en de reis kan worden geboekt.

 

Hoe dichter bij de vakantie komt, hoe meer er moet gebeuren. De medische voorzorgsmaatregelen bestaan uit checken inentingen, checken malaria en ander ziektes ter plekken en het afhalen van medicijnen en prikken. Verder nemen we altijd een kleine huisapotheek mee, die nog even wordt aangevuld.

 

Ook wordt mijn paklijst bij- en afgewerkt, zodat de belangrijke fotospullen tijdig klaar liggen en de batterijen opgeladen zijn. Laders gaan net als de apparatuur in de handbagage. Lastig is altijd de keuze welke lenzen mee te nemen. Maar in ieder geval gaat er een reserve camerabody mee. Ooit brak een lens van de body in Tanzania en ondanks deze ellende was ik dolblij. Voor het eerst had ik namelijk een tweede body bij me.

 

Niet onbelangrijk is ook het uitzoeken van de kleding bij de klimaatomstandigheden die je tegen gaat komen. Best lastig daar veelal er ook restricties zijn op het gewicht van je bagage. En het gewicht van de fotocamera's, lenzen en het statief helpen daarbij niet mee. Waarbij ik het geluk heb dat mijn partner vaak ook mee gaat en minder apparatuur bij zich heeft. Om het probleem op te lossen nemen we soms een extra tas mee, of pakken een tas voor een deel van de reis om in overleg met de reisorganisatie later weer op te pikken.

 

Uiteraard checken we alle reisbescheiden voor het vertrek. Staan de maaltijden er goed in, zijn alle safari's volgens plan en staan er geen verrassingen in. Last but not least probeer ik het vogel en zoogdieren boek in mijn handbagage te doen, zodat ik tijdens de lange vliegreis nog kan studeren op wat we mogelijk gaan zien. Een beetje voor genieten dus!

Laatst vroeg iemand aan mij zie je niet op tegen alle voorbereidingen. Ik kon volmondig antwoorden dat ik me maar over 1 ding zorgen maak, voordat ik vertrek en dat is of mijn handbagage gedoe geeft bij het inchecken. Afkloppen, maar dat is eigenlijk nauwelijks het geval. Ik leg bij vragen rustig uit, dat de apparatuur te kostbaar is om in de ruimbagage te stoppen. Alleen op een trip naar Finland bleven ze ooit moeilijk doen. Heb ik opgelost door één lens er uit te halen en later op het toilet weer in d etas te doen.

 

Zie je wel op tegen een deel van de voorbereidingen, dan kun je uiteraard meer laten regelen door anderen. Bij de Wildpix Travel reizen, waar ik gids ben is veel al voor je uitgezocht. Bovendien kun je alles vragen aan een ervaringsdeskundige!