Lensbaby OMNI

Aan het begin van de COVID 19 periode kocht ik een Lensbaby OMNI set en een OMNI kleurenset. Idee was om die bij macrofotografie uit te proberen en te kijken hoe ze toe te passen in creatieve natuurfotografie.

 

De COVID 19 lockdown gold gelukkig niet voor de natuur. Een aantal keren ging ik naar het Amsterdamse Bos, om aan de slag te gaan met macrofotografie. Overigens boden de plantsoenen in Amsterdam Zuid ook prima mogelijkheden om te experimenteren.

 

De Lensbaby Sweet en Edge lensjes gebruikte ik af en toe al bij macrofotografie, en bieden leuke creatieve mogelijkheden. Om er meer uit te halen deed ik ooit een workshop bij Andrea Gulickx. De belangrijkste conclusie was toen, veel oefenen. Ook tijdens de lockdown heb ik er mee gespeeld. Beelden uit die periode staan bij mijn macrofoto's. 

 

Net als met de Lensbaby lensjes had ik moeite met de Lensbaby OMNI set. Gezien de lock down vroeg ik de Lensbaby expert in Nederland, Andrea Gulickx om hulp. Ze gaf mij avast wat adviezen, waar ik tijdens de lock down mee aan de slag kon. Toch bleef ik modderen. Vandaar dat ik een nieuwe workshop boekte bij Andrea Gulickx. Afgelopen vrijdag kon die gelukkig doorgaan.

Even leek het weer nog roet in het eten te gooien. Er werd regen voorspeld en ik begon me meer en meer zorgen te maken. Gelukkig kwam er een berichtje van Andrea, dat ze kijkend naar de weersverwachting voor stelde om iets later te starten. Daar iedereen akkoord was, hoefde ik een keer voor mijn hobby niet heel vroeg op pad.

 

Uiteraard zijn er rond de workshop de nodige COVID regels, om te garanderen dat je 1.5 meter afstand in acht neemt en het risico op verspreiding, zo klein mogelijk te maken. De pluktuin in IJzendoorn bood veel ruimte en daardoor was ook de praktijk COVID vriendelijk. Andrea biedt zelfs aan een mondkapje te dragen als daar behoefte aan is. 

 

Net als in meer workshops over creatieve fotografie, was ik ook dit keer de enige man in het gezelschap. Vraag me soms of dit komt omdat mannen denken , dat ze het zelf wel kunnen, of omdat ze gewoon willen vast leggen en jagen op nieuwe soorten, of dat het komt door de angst om les en feedback te krijgen van de in mijn geval altijd vrouwelijke fotografe, die de workshops leiden? Wie het weet mag het zeggen!

 

We begonnen met een algemene uitleg over de effecten, die met de verschillende filters te bereiken zijn. Het varieert van stretchen, tot reflectie en veranderde lichtinval. Er volgde per filter een korte demo om het effect ook te laten zien. Opvallend is het gemak waarmee Andrea de effecten weet te demonstreren. Dat terwijl ze naar eigen zeggen de setjes niet heel veel gebruikt. Niettemin heeft ze er veel aansprekende beelden mee gemaakt, zoals je kunt zien op haar website.

Andrea raadde ons aan om te beginnen op statief. Voordeel daarvan is dat je niet tegelijkertijd en bezig hoeft te zijn met scherpstellen, en het realiseren en beoordelen van de effecten in de foto. Bijkomend voordeel vind ik dat je in alle rust kunt werken met Live View en kunt terugkijken. 

 

Het zonnetje scheen steeds feller, en op advies van Andrea heb ik een plekje in de schaduw gezocht. Daar er veel wind was, hetgeen bij macrofotografie echt lastig is, besloot ik me te richten op struiken met bloemen en vruchten. Op zijn minst zijn die minder bevattelijk voor de wind. Nog steeds was het lastig en had ik minder scherpe beelden, dan ik had gehoopt.

 

In mijn tas zaten ook mijn Lensbaby lensjes. Op advies van Andrea bleven die in de tas. Je werkt makkelijker met de OMNI filtertjes op een gewone macrolens. Zelf heb ik alles gedaan met mijn 100 mm Macro van Canon. Je plaatst de filters met magneetjes op de OMNI filterring. Die maak je vast aan je macrolens met een af-, of opstapring. Let daarom bij aankoop goed op de filtermaten, die je hebt en die bij het setje zitten.

 

Om te beginnen is het handig, om een foto te maken van de  situatie, die je gaat fotograferen. Daarmee kun je het effect van de filters makkelijker vaststellen. Daar moet ik echt aan wennen. Achteraf heb ik het onvoldoende gedaan. Net een andere positie aannemen en vervolgens doorgaan, maar ondertussen verandert wel de start situatie.  Je hebt dan niet meer de juiste vergelijking.

Vervolgens voeg je een filter toe en bekijkt het effect.  Daarbij speelt lichtinval, het filter zelf en de positie t.o.v. de lens een belangrijke rol. Belangrijk is om het filtertje niet te ver van de lens te plaatsen. Ze hoeven daarbij niet paralel te staan aan de lens. Alles kan en mag en heeft verschillende effecten. Wel moet je opletten dat de vorm van het filter niet onderdeel wordt van de foto. Dit kan overigens ook gebeuren met alleen één kant van het filter. De filtertjes zijn, door de magnetische koppelingen en steeltjes, heel makkelijk te bewegen en te verplaatsen. Let wel op dat bij het toevoegen van een filter de andere niet verschuift.

 

Mijn grootste zorg bij het gebruik is dat de effecten extreem zijn. Ook vond ik ze onvoorspelbaar. Het lukte me daarom buiten de macrofotografie nog niet ze met succes te gebruiken. Overigens ook bij macrofotografie, probeerde ik het uit de hand, maar had ik niet veel succes.

 

Tijdens de workshop werd ik mij er van bewust, dat ik ze buiten de macrofotografie ook het beste kan gebruiken met statief. Dan kun je het gewenste effect bereiken en moet je hopen dat de gewenste dieren zich in het beeld gaan begeven. Los uit de hand zal ongetwijfeld ook kunnen, maar dan voor een heel geoefende gebruiker. Dat Andrea, die veel uit de hand doet, voorkeur heeft voor een statief zegt mij veel.

Bewust heb ik ruim de tijd genomen op twee plaatsen in de pluktuin. Dat dwong me om al de verschillende effecten te proberen. Vaak begon ik wat schuchter en voorzichtig. Al gauw vond ik de effecten te fors. Tegelijkertijd realiseerde ik me dat juist tijdens deze workshop ik volledig los kon gaan.

 

Van tijd tot tijd kwam Andrea langs. Ik kreeg tips, uitleg en suggesties hoe verder te gaan. Ongelofelijk leerzaam en dat zonder belerend te zijn. Voor mij een bevestiging dat een workshop bij haar echt toegevoegde waarde heeft en een aanrader is.

 

Ze liet ons overigens een enorme set aan hulpmiddelen zien, die zij als fotograaf gebruikt. Van lampjes, tot klemmen, statiefjes en een houder voor de witte paraplu. Verder vertelde ze nog over Lensbaby lensjes en Laowa Macrolenzen. Handige extra's voor de liefhebbers van macrofotografie. 

 

Na zo'n 5 uur workshop was ik moe en voldaan. Veel geleerd en heel veel geprobeerd. Dankbaar vatte ik de reis aan naar huis, wetend dat thuis bij het bekijken van de beelden op de computer de vertwijfeling toe zou slaan. Zijn dit nou de beelden, die technisch voldoend goed zijn, en die niet alleen mij inspireren, of kan ik me beter richten op recht toe recht aan natuurfotografie. Gelukkig mag ik drie foto's naar Andrea sturen voor advies en feedback.

 

Eenmaal thuis en kijkend op de computer besefte ik me dat er nog altijd veel valt te leren. Ook hier geldt oefening baart kunst. Nu de tijd nog vinden en geen excuses meer zoeken.