Lensbaby Sweet 50 workshop

Al weer enige tijd ben ik in bezit van een setje Lensbaby lensjes. Lensbaby lensjes staan bekend om de mogelijkheden afwijkende en bijzondere foto's te maken. Op de website van Lensbaby vindt je allerlei instructie filmpjes en voorbeeld foto's. De foto's spraken mij aan en vandaar dat  ik op verjaardagen mij, die kado liet doen.

 

Uiteraard ben ik er mee gaan fotograferen. Met niet al te bijzondere resultaten tot gevolg. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een workshop om er meer over te leren. Al snel vond ik op internet dat één van de experts in Nederland, Andrea Gulickx is, en dat zij workshops geeft. Ik zou al in Februari aan een workshop deelnemen, maar die werd afgelast vanwege het slechte weer. Maar gisteren was het dan eindelijk zo ver.

 

We mochten op een schappelijke tijd (9 uur) verzamelen bij Vroeg in Bunnik. Daar kregen we allereerst een uitleg over hoe de lensje te plaatsen en weer los te maken. Dat is een handigheidje, waar ik enorm mee heb lopen klungelen. Onmiddellijk werd duidelijk waarom. Het kleine macro ringetje hoort niet in de grote geplaatst, maar daarachter. Ben achteraf blij dat ik hem er nog goed uitgekregen heb. Verder werd me direct duidelijk dat mijn dioptric niet helemaal goed stond om met mijn leesbril scherp te kunnen stellen.

 

Na de uitleg stapten we in de auto om naar de Botanische Tuin te gaan in Utrecht. De geplande locatie in Amelisweerd kent op dit moment teveel bouwactiviteit en te weinig mooi bloeiende bloemen om te experimenteren. De botanische tuin, toegankelijk met een museumjaarkaart, is een ideale plek om is stevig aan de slag te gaan. 

Het eerste wat we oefenden was scherpstellen met de lens niet gebogen. Naast de ring waar je aan kunt draaien is de beweging van het bovenlichaam een hele handige techniek, die ons geleerd werd. Het verklaart ook gelijk, waarom het werken vanaf statief, dat ik tot nu toe af en toe deed, niet optimaal is. Heb mijn statief ook nog even geprobeerd, maar dat werkt echt minder.

 

Nog steeds zijn veel van de foto's die ik maakte niet scherp. Verder is de scherpte van de, Sweet 50, waar wij de hele dag mee werkten, niet te vergelijken met de scherpte van de prime 500 mm lens, waar ik in vogelfotografie veel mee werk. Er is eerder sprake van een softe scherpte, zoals mooi te zien is op de afbeelding hiernaast.

 

Na enige uitleg mochten we vervolgens aan de slag met de buiging van de lens. Dat is nog weer een stukje lastiger. Voordat je het weet buig je te ver door en krijg je het beeld niet meer scherp. Verder merkte ik, dat ik zo gewend ben naar het scherpstelpunt te kijken in de zoeker, dat ik daardoor soms de lens wel boog, maar het scherpstelpunt toch in het midden zette. Je krijgt overigens bij een positie teveel aan de kant of in de hoeken ook geen scherpte.

 

Ook nu weer kan ik er best veel weggooien vanwege gebrek aan scherpte. Andrea raadt overigens aan om later nog is terug te kijken, om te zien of de foto's je alsnog bevallen. Best lastig, met mijn iets te beperkte geduld.

Tijdens het oefenen loopt Andrea actief rond en geeft zeer waardevolle adviezen. Die adviezen gaan over scherpstelling, buiging van de lens, achtergrond en nog veel meer. Zo adviseerde ze mij, bij het beeld hiernaast, om de witbalans aan te passen, waardoor de blauwe tint in de foto ontstond. Bij het overzicht van de gemaakte foto's staat ook de foto op de automatische witbalans stand.

 

Voor dat ik het wist was het 12 uur geweest en zochten we een iets beschut plekje om de boterhammen op te eten. Ondertussen kregen we nog wat meer uitleg van Andrea. Ondertussen bekeek ik de eerste resultaten en daardoor aangemoedigd liep ik met de groep mee naar de kas.

 

In de kas werd het tijd voor nog abstractere beelden van bv bladeren en lijnen en waterdruppels. Moest even schakelen om te zien wat er kon, maar ontdekte al gauw dat door en langs blad fotograferen ook met deze lens leuk kan werken. Heb dat ooit van Loulou Beavers geleerd in de Vlinderworkshop en moet eerlijk bekennen dat ik meestal relatief weinig met die kennis doe. 

 

In de kas heb ik een tijdje geprobeerd om ook bewegende diertjes scherp te krijgen met de Lensbaby Sweet 50. Dat is echt bijna onmogelijk. Misschien lukt het met een slak, maar met de miertjes is dit het beste resultaat wat ik kon krijgen. Overigens heel leuk om te zien dat de miertjes de knop in kruipen, omdat die nu al nectar bevat.

 

Langzaam aan werd het drukker en drukker in de kas. Na verloop van tijd gingen we mede daarom weer naar buiten. Met de paraplu aan mijn statief vastgemaakt zette ik narcisjes in de schaduw. Het was heerlijk om al liggend en met de opgedane kennis, ze te kunnen fotograferen. Het beeld aan het begin van het blog heb ik toen gemaakt.

 

Met nog wat tips van Andrea eindigde de workshop tegen 15 uur. Ze biedt ook goede nazorg, want we kunnen drie foto's aanleveren voor feedback en tips. Middels een besloten Facebook groep kunnen we bovendien contact houden. Ook kregen we kort na thuiskomst nog een e-book met instructies. 

 

Al met al vond ik het zeer geslaagd. Andrea is een uitermate deskundige en prettige workshop begeleider en daarmee heeft ze mij goed op gang geholpen. Nu zal ik veel moeten oefenen en experimenteren. Oefening baart immers kunst en als je naar haar foto's kijkt, dan herken je het kunstzinnige. Tot slot nog wat beelden!