Boomkikkers

Onlangs heb ik deelgenomen aan een workshop Boomkikkers fotograferen. De workshop werd gegeven door Loulou Beavers en vond plaats in Limburg. De dagen voor de workshop was het weer uiterst wisselvallig en ook voor deze zaterdag was de voorspelling niet al te best. Gelukkig hoefde ik niet al te vroeg op, want Boomkikkers zijn s'nachts actief en warmen zich overdag graag op in het zonnetje. Ze laten zich dan het beste fotograferen. Onderweg vielen er enkele zware buien en leek de zo broodnodige zon ver weg.

 

Maar eenmaal aangekomen in Limburg leek het mee te vallen. Er stond weliswaar veel wind, maar het zonnetje brak af en toe door. Na een kort ritje en een korte wandeling kwamen we ter plaatse aan en kregen instructies van Loulou. Boomkikkers zijn goed te benaderen, met name als ze zijn opgewarmd. Verder is het fotograferen het mooist als je het probeert om de omgeving enigszins mee te nemen.

 

Vervolgens gingen we aan de slag. Al snel vonden we 1 kleine, maar die zat te ver weg. We moesten echt dieper de braamstruiken in voor succes. Kleding met lange mouwen en niet te "sticky" is een aanrader! Toch bleek dat vooral geduld zou helpen. De Boomkikkers moesten zich eerst opwarmen. En waar we dachten dat ze vooral uit de wind zouden zitten, bleek dat ze toch een sterke voorkeur hadden voor directe zon en een beetje wind op de koop toe namen. Met mijn 100mm macrolens en tussenringen wil je uiteraard dichtbij komen. Maar de kikkers hebben een grens. Zelfs als ze zich opwarmen blijven ze niet altijd zitten. Om het je zelf makkelijker te maken zou een camera met cropfactor of een 150mm lens een alternatief kunnen zijn.

 

S'middags vonden we op een plekje vlakbij er vrij veel. En dus op zoek naar de juiste setting en het juiste licht. Liefst tussen de bramen. Niet te veel licht om uitgebeten plekken te voorkomen en wel een lichtje in de ogen. Op deze foto mist eigenlijk alleen het laatste. En als je denkt, dan pakken we hem toch op en verplaatsen hem, dan moet ik je dat afraden. Dat is namelijk zeer slecht voor zijn bacterie huishouding en loopt mogelijk dodelijk af. Niet doen dus! Ze zijn er veel te mooi voor. Meer beelden staan hier

Reactie schrijven

Commentaren: 0