Iedere dag op de Galápagos eilanden kom je Zeeleeuwen tegen. Vaak is het hoogtepunt van het dagelijkse snorkelen het zwemmen met de jongen. Wij hebben een paar keer het geluk gehad dat het ons overkwam. Het zijn fantastische zwemmers, die onder je door zwemmen, je bewegingen nadoen (alleen iets soepeler) en die bij gebrek aan aandacht een duwtje tegen je kont geven (mij overkomen).

 

Maar ook op het land kom je ze tegen. Ze liggen in de zon op het strand. Vaak in grotere groepen, zoals hiernaast op Gardner Bay. De jongen, die gezoogd worden spelen vaak met elkaar en gaan van vrouw tot vrouw, maar worden op basis van geur herkend door hun moeder. Andere vrouwtjes reageren vaak nors en agressief.

 

De dominante mannetjes verdedigen hun territorium met verve als de vrouwtjes geslachtsrijp zijn. Ze kunnen dan niet gaan jagen en zwemmen en zijn na twee weken volledig uitgeput. Een andere man neemt het dan over.

 

De Galápagos Fur Seal, in het nederlands Galapagoszeebeer, komt veel minder voor en zie je slechts zelden. Die blijft liefst uit de zon en in beschaduw op rotskusten. Wij hebben ze alleen gezien bij Punta Vincente Rocca. De verschillen zijn grootte (Fur Seals zijn kleiner), huid (hebben een dikkere huid) en oren en ogen (grotere). Bijgaand een fotorapportage: