Galápagos heeft veel endemische soorten. In aantallen verschillende soorten valt het reuze mee. Grote attractie voor mij waren de Boobies (Nazca, Blue Footed en Red Footed), De Waved Albatross, de Brown Noddy's, de Lava Meeuwen, de Zwaluwstaartmeeuw, de Fregatvogels en de Galápags Hawk. Veel van der vogels nestelen op de eilanden. Met name Espanola (Punta Suarez), San Cristobal (Punta Pitt) en Isla Lobos lieten ons genieten van deze soorten.

 

De vogels die Darwin bestudeerde waren met name de Mockingbird en de vinken. Die verschillen soms per eiland. Ik heb er geen uitgebreide studie van kunnen maken. Daar was tijdens de excursies geen tijd voor. Bovendien is het niet heel gemakkelijk.

 

Het licht is vaak moeilijk, doordat je ter hoogte van de evenaar bent. Het gouden uurtje is uitermate kort en zeker s'ochtends ga je vaak eigenlijk iets te laat aan land. Dat was iets beter op onze eerste boot de Beagle, maar zelfs dan blijft het lastig.

 

Op een aantal punten kun je mooie vluchtfoto's maken. Met name Punta Suarez en Punta Pitt lenen zich daarvoor. Ook vanaf de boot valt te fotograferen, waarbij de Fregatvogels gebruik maken van de gratis reis en uitkijkpost! De vogels zijn overigens zeer goed benaderbaar en nestelen soms op het pad. In een enkel geval wordt daarbij van de parkregels afgeweken en mag je om het nest heen lopen. Verder moet je bijna overal op het pad blijven. De gidsen zien daar terecht strikt op toe.

 

De meest bijzondere ervaring vond ik de Great Blue Heron en de Fregatvogels, die een nest leegroofden met net geboren Greenback Turtles. Een aantal foto's daarvan staan hier direct onder.

We waren in staat om van alle Boobies prachtige series te schieten Van de Blue Footed booby hebben we de paringsdans, de vogel op eieren, met jongen en gevoerde jongen en in vlucht. Van de Red Footed geen jonge, vlucht en paringsdans, maar wel nestfoto's. De Nazca Booby zat vaak zeer dichtbij en hebben we prima vast kunnen leggen. Hieronder de foto's:

De Waved Albatross broedt alleen op het eiland Espinola. De tocht bij Punta Suarez geeft je de kans deze prachtige soort, waarvan er zo'n 12.000 paartjes leven te zien en te fotograferen. Voor mij was het de eerste keer in mijn leven dat ik een Albatross in de natuur zag. Genieten! Ook nu beelden van prinsvoorbereiding, nesten een verlaten ei en vogels in de vlucht. De hoge rots op Espinoal maakt het de vogel mogelijk op te stijgen.

De Fregatvogels bestaan uit twee soorten de Magnificent en de Great Frigatebird. De Magnificent is de grootste en donker van kleur, De Great kun je onder gunstig licht herkennen aan de groenige kleur. De Rode Opblaasbare Keelzak komt bij beiden voor. Het vouwtje van de Great Frigatebird heeft ook een witte keel, maar die van de Magnificent allen een witte buik. Het jong van de Magnificent heeft een witte kop, terwijl het jong van de Great Frigatebird een minder wit hoofd heeft. Ze leven o.a. van vis die ze stelen van Blue Footed Booby's die net iets gevangen hebben.

De Lava Meeuwen en de Zwaluwstaart Meeuwen waren voor mij ook een mooie attractie. Van de Lavameeuwen leven nog maar 100 paartjes. Dat we die mochten zien en vastleggen was fantastisch. De Zwaluwstaart meeuwen zijn de enige meeuwen op aarde, die s'nachts er op uit trekken om voedsel te vangen. Gedurende de nacht zag je ze soms rond de boot vliegen op jacht naar voedsel. Heel bijzonder was ook om te zien dat sommige slimme meeuwen hun eieren en jongen beschermden, door onder een cactus te broeden. Iets waar de Frigatebirds en de Galapagos Hawk zich liever niet aan wagen.

Ter afsluiting van het deel over de vogels van Galápagos een overzicht van alle niet specifiek behandelde soorten.