Vossen in de stad

In de tweede helft van mei en begin juni was ik samen met Anita op vakantie in Engeland en Wales. De belangrijkste reden was de geboorte van onze eerste kleindochter Noah in Londen. We gingen dan ook een aantal keer op bezoek in Londen. Verder was de reis gericht op natuur en golf in Wales en Zuid West Engeland. 

 

Voor de variatie besloten we ook om Bristol in ons programma op te nemen. Deze stad staat o.a. bekend om de Street Art. Banksy is hier ooit begonnen en verschillende van zijn werken zijn nog te zien. 

 

Bristol heeft ook een behoorlijk aantal vossen in de stad. Een tijdje terug zag ik op Youtube een video over een workshop, die in Bristol wordt gegeven met stadsvossen. Ik besloot contact te zoeken, in de hoop een workshop te kunnen doen. Wellicht vraag je je af, waarom ik niet in Londen aan de slag ben gegaan met de stadsvossen, maar door het kraambezoek en de korte periode dat we in Londen waren, paste het niet in het schema. Ik overweeg wel om in het najaar terug te gaan naar Londen en mijn geluk te beproeven.

Voordat we in Bristol waren bezochten we Oxford en Zuid West Wales. In Zuid West Wales verbleven we in Penally in een zeer fijne B&B. We kregen het advies om het Stackpole Reserve te bezoeken. Een advies waar we graag gehoor aan gaven. In dit reservaat het]b je prachtige waterpartijen met waterlelies en ook hoge kliffen, waar ik eventueel zeevogels kon fotograferen. Ook hoopte ik op Otters, maar die hebben we niet gezien. Bij de kliffen troffen we Alken aan en Zeealken. 

 

De Alken broeden op de kliffen, met de nesten enigszins uit elkaar gelegen. De Zeealken daarentegen nestelen dicht op elkaar. Verder herken je de Alken aan het wit op de snavel. Gelukkig kon ik redelijk dichtbij de Alken komen. Met alleen een fullframe camera en mijn 100-500 mm lens is dat zeker nodig, wil je de vogels een beetje groter in beeld krijgen. Daar we in de middag naar Tenby Golf, de oudste golfbaan in Wales zouden gaan, konden we niet heel erg lang blijven. Eerlijk gezegd met als voordeel, dat ik niet veel meer dezelfde foto's heb gemaakt.

De volgende dag besloot ik naar Ramsey eiland te gaan. Dit is een eiland in de oceaan, niet ver van Skomer. Naar Skomer kun je niet zomaar gaan. Dat zit al lang van te voren volgeboekt. Waarschijnlijk ga ik daar nog een keer met een georganiseerde reis naar toe. 

 

Volgens de website zou je op Ramsey Island ook Papegaaiduikers kunnen aantreffen, maar dit bleek helaas niet correct. Wel waren hier ook de Alken en Zeealken aanwezig. Net als overig zeer actieve Scholeksters. Voor mij zelf was het hoogtepunt het zien en fotograferen van de Alpenkraaien. Deze vogels had ik nog nooit gezien , laat staan kunnen fotograferen. 

Op het eiland even verder enige Edelherten en vrij veel konijnen. Langs d kusten kun je zeehonden zien. Al met al was een bezoek van een dag zeker de moeite waard. Zorg wel voor goede schoenen, want je moet flink klauteren om rond te gaan. Ook is het aan te raden eten en drinken mee te nemen, daar op het eiland er niet veel te koop is.

Na Wales was het tijd voor Bristol. Overdag langs de vele Street art uitingen, waarbij wij de Street Art app ontdekten. Deze handige app helpt je de verschillende kunstwerken te vinden. Je kunt hem ook in andere steden gebruiken. 

 

Na een vroege warme maaltijd ben ik naar de afgesproken plek gegaan voor de stadsvossen workshop. Daar ontmoette ik Marc Humphrie, die de privé workshop gaf. We wandelden samen naar de lokatie en Marc vertelde over wat ik kon verwachten. Om de vossen te lokken had hij voer mee. Dat bleek rundergehakt te zijn. In vergelijking met het afval wat deze vossen veelal op straat en in vuilnisbakken vinden een gezonde maaltijd.

 

De eerste vos liet zich al vrij vroeg zien. Dit kwam waarschijnlijk doordat het vrij stil was in de stad, als gevolg van de regen, die in de late namiddag was gevallen. We begonnen daarom te fotograferen zonder flitser met behulp van het aanwezige licht. De volop bloeiende bloemen gebruikte ik onder andere als decor. Verder gebruikte ik ook een bank en de oude gebouwen in de omgeving.

 

Toen het donkerder werd, ben ik aan de slag gegaan met flitsers. Eerst één flitser voor belichting naast het straatlicht, daarna met één flitser voor tegenlicht en vervolgens ook nog met twee flitsers, waarbij de tweede zorgde voor invullicht schuin van voren.

 

Uiteraard had ik alles getest vooraf op onze kamer. Toch worstelde ik nog even met het goed werkend krijgen van de scherpstelling op mijn Canon R3. Daarom gewisseld naar de 1 DX Mark III. Later uitgevonden dat met een andere setting in het menu ook de R3 goed kan scherpstellen, als je eigenlijk niets ziet.

 

Marc paste op mijn verzoek de flitskracht van de flitsers en hun positie soms aan, en tegelijkertijd verzorgde hij ook de plaatsing van het voer om de vossen op de juiste plek te krijgen. Dankzij hem lukte het om bijgaand beeld te maken. Mocht je iets dergelijks willen proberen, dan kan ik echt aanraden om iemand te vragen je te helpen. De volgende avond ben ik alleen gegaan en moest ik mij noodgedwongen beperken tot één flitser in de meeste gevallen.

Uiteraard kon ik het niet laten om de tweede avond in Bristol zelf meer te proberen. Ik had een poort ontdekt, waar ik mee wilde spelen. Idee was om de vos er doorheen te laten lopen en vanachter te flitsen, maar tegelijkertijd van voren de poort uit te lichten.

 

Daar ben ik zeker 1.5 uur mee bezig geweest en het resultaat was belabberd. Soms wilde de triggers niet werken, doordat er een muur tussenzit. Soms reageerde de flitser te laat. Ook was het kleine statief wat ik gebruikte niet altijd even stabiel en vond de vos het leuk om het om te gooien. Op andere momenten was de belichting niet optimaal en regelmatig stond de vos op de verkeerde plek en of wilde die niet door de poort lopen. 

 

Of de vos ging van voren er door in plaats van achter uit. Met als gevolg een overbelichte vos. Moeilijkheid was ook nog dat het voer er moest liggen, maar niet zichtbaar mocht zijn. Wellicht was het met wat hulp wel gelukt, maar nu heb ik tenminste nog iets te wensen over. Het bleek maar weer hoe waardevol de hulp van Marc was geweest. Kan dan ook iedereen aanraden de workshop met hem te doen.

Na Bristol zijn we een dagdeel in Exmoor en een dagdeel in Dartmoor geweest. Prachtige landschappen, maar het is tekort om met succes zoogdieren te vinden en te fotograferen. Uiteraard hebben we wel de pony's en runderen kunnen zien en fotograferen. Maar niet met erg mooie resultaten als gevolg.

 

De pony's wilde ik graag met donkere dreigende luchten er achter. Maar ze liepen niet op het juiste moment op de juiste plek. Een moeder schaap en haar lam deden dat wel. Maar dat oogt allemaal uiteraard niet als echt wildlife, als is het typeren voor het landschap.

 

Wil je succesvol wildlife fotograferen in deze gebieden, lijkt het mij verstandig een gids te huren en meerdere dagen uit te trekken. In de B&B waar we verbleven kregen we nog tips over Otters en Dassen, maar met een enkele wandeling in de avond was de kans op succes veel te klein. Meer tijd hadden we niet, daar Anita uiteraard ook nog wilde golfen. Ze speelde twee prachtige banen, waarbij ik gelukkig mee mocht de baan in om te genieten van haar spel en de prachtige banen en landschappen. De eerste baan, die ze speelde was the North Devon Golf, de oudste baan van Engeland. Op de baan lopen schapen rond en wandelaars steken over. Een prachtige herinnering aan een klassieke Engelse golfervaring.

Reactie schrijven

Commentaren: 0