Curaçao en de mooie vogels

Onlangs was ik negen dagen samen met Anita op Curaçao. Een eiland met werkelijk een heerlijk klimaat. Het was nooit koud en door de wind was het eigenlijk ook nooit te heet. Dat het een relatief lang en nat regenseizoen was, was niet alleen te merken aan het vele groen, maar ook aan de af en toe vallende regenbuien.

 

Het hoofddoel van de vakantie was een gezellige en relaxte tijd met Anita. Samen genieten van mooie stranden, snorkelen, haar getalenteerde golfspel en goed eten, daar ging het om. Uiteraard kon ik het niet laten om ook een camera mee te nemen en een paar lenzen. Daar had ik bepaald geen spijt van. Er waren op veel stranden en in de tuinen af en toe mooie en kleurrijke vogels te zien. Met de camera van tijd tot tijd bij de hand kon ik aardig wat registratiefoto's maken. 

 

Twee keer ben ik alleen op stap gegaan, terwijl Anita golfde. Net iets te laat voor het mooiste licht, maar wel tijdig om de vele toeristen voor te zijn. Met name bij de Flamingo's staan regelmatig veel toeristen, waardoor de Flamingo's vaak net iets verder af staan. Even kreeg ik door een relatief donkere achtergrond en een weerspiegeling de kans een iets creatiever beeld te maken. 

Overdag is het licht erg hard. Meestal had ik daarom de camera niet mee. Nadat ik heerlijk gesnorkeld had bij Westpunt, zag ik echter dat er veel vogels waren. Zoals de Fregatvogel, Koningsstern en de Bruine Pelikaan. Bij een volgend bezoek aan Westpunt, besloot ik toch de camera mee te nemen.

 

Naast registratie plaatjes, wilde ik proberen wat vliegbeelden te maken. Dat lukte vooral goed met de Sterns. De Fregatvogel werkte minder mee. Op enig moment moest ik tegen het schelle licht in fotograferen. Dat bracht mij op het idee om een high key beeld te proberen. Het resultaat staat hierbij.

 

Ook heb ik gespeeld met details van de daar aanwezige vogels. Details van de Bruine Pelikaan en van de Koningsstern. Deze waren namelijk zeer goed benaderbaar. De beelden van de details, die ik maakte staan onder aan dit blog. Net als de foto van de Schilpad, die ik van de pier af nam.

De roofvogel, die je het meeste ziet is de Southern Caracara. Bij ons hotel in de buurt verbleef een koppeltje van deze mooie roofvogels. Regelmatig zaten ze op het dak van het hotel. Kon er in eerste instantie niet het beeld van maken, waar ik op hoopte. Ben, tijdens het ontbijt van tafel gelopen, om ze tussen bomen en takken door te  fotograferen. In combinatie met het al best harde licht in de vroege ochtend, kon ik het hierbij geplaatste beeld maken. De combinatie van de twee silhouetten en de waaiende bladeren van een palmboom vond ik zelf wel leuk. Uiteindelijk heb ik ook nog een vliegbeeld kunnen maken, maar persoonlijk vind ik dat meer een registratiebeeld.

 

Een ander beeld met een silhouette maakte ik van de Caraïbische Troepiaal, de Carib Grackle. Dit is een nogal drukke vogel, die andere vogels weg jaagt en zijn territorium continu verdedigt. Dit alles in dienst van de voortplanting. Voor zijn jongen werkt hij hard om ze te voeren. Zo zag ik een al uit gevlogen jong, dat continu bedelde en gevoerd werd. Dat drukke gedrag wilde ik vastleggen. De foto hieronder was het resultaat.

De Maïsparkiet was een andere vogel die ik graag wilde fotograferen. Ik had er beelden van gezien op internet in een leuk blog, wat ik voor mijn reis had gelezen. Helaas zag ik ze maar af en toe en bleken ze behoorlijk snel weg te vliegen. Meestal was ook de positie wat betreft lichtval erg slecht. Uiteindelijk lukte het nog wel om een registratiefoto te maken.

 

Op de voorlaatste dag wandelde ik een stukje langs een pad een landbouwgebiedje in. Tussen de bomen door, met muggen, die besloten dat mijn bloed de moeite waard was, zag ik af en toe een Maïsparkiet vliegen. Heel even zat er 1 mooi, maar weer was een silhouette het enige wat ik met goed fatsoen kon maken. Wellicht doordat ik weet welke vogel het is ben ik er toch nog wel blij mee. 

 

Van veel andere vogels kon ik niet de beelden maken, die ik voor ogen had. Belangrijkste reden was dat ik niet voldoende tijd investeerde. Ook het moeizame licht en de drukte van andere toeristen speelden een rol. Zo had ik een leuke plek voor Kolibrietjes, maar daar liepen elke minuut mensen voorbij, waarna de onrustige Kolibrietjes weer even weg waren. Juist als ze dan weer terug waren kwamen eer vaak weer mensen voorbij. Neemt niet weg dat ik genoten heb van de vogels van Curaçao. Neem nu de balts van twee Flamingo's. Ook was er een leuke bijvangst met beelden en portretten van Leguanen. Die zie je overal op het eiland.