Spanje

Al een tijdje overwegen Anita en ik om een huis te huren of kopen in Spanje. Het lijkt ons heerlijk om, als we straks beide gepensioneerd zijn, een deel van het jaar in een warm land te verblijven. Anita kan dan lekker golfen en ik wil dan graag ter plekke genieten van de natuur en de fotografie. Het lekkere weer helpt daar natuurlijk bij.

 

Twee jaar terug, voordat COVID 19 uitbrak waren we van plan een lange zomer door Spanje te trekken, om ons een beeld te vormen van de mogelijkheden. Uiteraard kon dat niet doorgaan en vandaar dat ik enthousiast reageerde toen Anita aangaf, samen met een vriendin, een huis te willen huren in februari. Deels om vanuit Spanje te werken en deels om er een week vakantie te houden. Het paste maar nauwelijks in mijn reisschema voor dit jaar, maar ik besloot om twee weken langs te gaan. 

 

De camera tas werd gepakt en ik besloot mijn 500 mm lens dit keer thuis te laten.  Ik wist niet zeker of ik hem zou gebruiken en was van plan veel te gaan lopen. Achteraf heb ik hem gemist, daar veel vogels ver weg zaten. Wel ging een boek mee over Birding in Spain. Dat bleek een gouden greep.

Twee dagen na mijn aankomst gingen de dames golfen. Ik besloot naar Calpe te rijden om daar de zout lagune te bezoeken. Die lagune stond in mijn boek beschreven als een mooi natuurgebied met kans op verschillende soorten, waaronder de Flamingo's. 

 

Eenmaal ter plekke bekroop mij onmiddellijk het gevoel dat dit natuurgebied beklemd lag tussen de bebouwing. Benieuwd wat ik zou aantreffen trok ik het gebied in over een wandelpad. Er bleken een aantal prachtige uitkijkpunten te zijn en overal om mij heen hoorde ik vogels fluiten en zingen. Ik zag Zwartkoppen, Kleine Zwartkoppen, Groenling, Putter, Tjiftjaf en Pimpelmezen. Op het water zwommen Bergeenden, Wilde Eenden en waren er groepjes Flamingo's. 

Even dacht ik dat er een zekere balans was tussen natuur en bebouwde omgeving. Bij nader inzien blijkt het anders te zijn. Zo wordt er ondanks het relatief grote aanbod van woningen, die te koop staan nog volop gebouwd. Met het beeld hiernaast kon ik dat laten zien. 

Uiteraard was ik niet de enige in het gebied. Er wordt vrij veel gewandeld, o.a. met honden. Vaak zijn die overigens netjes aangelijnd, maar lang niet altijd. Helaas laten de wandelaars en de honden ook behoorlijk wat rotzooi achter in het gebied. Er slingert vrij veel afval rond en mondkapjes zijn daarbij het symbool van deze tijd. 

 

Ik wilde symbolisch die schijn van evenwicht laten zien en ben gaan werken met reflectie van de gebouwen in het water in combinatie met de Flamingo's. Een aantal beelden laten die reflectie mooi zien en bevielen mij wel, maar de spanning ontbrak. Het beeld hiernaast is een poging meer spanning te laten zien.

 

Als je kijkt met een symbolische blik kun je een kruis ontwaren. De Flamingo's vormen daarbij de horizontale balk en de reflectie van het gebouw de verticale balk van het kruis. Wellicht voor velen wat ver gezocht, maar mij kon het wel enigszins bekoren.

Iets verder weg ligt El Hondo de Elche. Een erg mooi natuurgebied. Helaas was ik de eerste ochtend eigenlijk net iets te laat, doordat ik in eerste instantie aankwam bij de afgesloten noordelijke toegangsweg. Die ochtend was er wel prachtige ochtendmist op het water, maar ik kon er maar heel even van genieten.

 

De tweede keer vertrok ik eerder en kwam ik ruim op tijd aan. Helaas was er nu geen ochtendmist, maar wel een mooie zonsopgang. Het water en de lucht kleurden oranje goudachtig en de aanwezige Flamingo's heb ik zowel in kleine als in grote groepen vast kunnen leggen. 

 

Beide keren heb ik ook forse stukken gewandeld en verschillende vogelkijkpunten bezocht. Die zijn goed bereikbaar en hebben goed zicht op de aanwezige Flamingo's, Reigers, Steltlopers en Eenden. Nadeel is, net als in Nederland, dat ze fotografisch vaak te hoog zijn, waardoor je naar beneden fotografeert.

Al tijdens mijn eerste bezoek aan El Hondo de Elche dacht ik, in deze omgeving zou ik wellicht wel willen zitten. Vandaar dat ik besloot huizen te kijken op internet in de omgeving van het park. Ook constateerde ik dat mijn Birding boek in de verschillende omliggende plaatsen ook Lagunes aanduidde, die het zoeken waard zouden zijn. 

 

Met de gedachte de plaatsen te bezoeken en de lagunes te verkennen ben ik na het tweede bezoek de auto ingestapt. De lagunes bleken net als die van Calpe dicht op de bebouwing te liggen. Bij de lagunes kon je de geluiden van het verkeer nog horen en had je niet echt het gevoel in de natuur te zijn. Ook was veel van de bebouwde omgeving hoogbouw en zag ik mij de zomerse drukte al voor me.

 

De aantallen en verscheidenheid van de vogels in de lagunes vielen vaak ook nog tegen, terwijl de winter een goede periode zou moeten zijn. Voeg daarbij de beperkte mogelijkheden om vanuit laag standpunt te fotograferen en het is denk ik begrijpelijk dat mijn enthousiasme daalde.

 

Een derde bezoek plande ik in de avond, omdat ik wilde profiteren van het avondlicht. In Calpe had ik het ook geprobeerd, maar daar ging de zon onder achter de in aanbouw zijnde gebouwen. Toch kon ik het sfeervolle beeld maken, waarmee dit blog opent. 

In Elche bleek de zon onder te gaan in een hoek, waar ik met geen mogelijkheid van het tegenlicht gebruik kon maken. Dat verandert ongetwijfeld in de loop van het jaar.

 

Ondertussen verkende Anita de verschillende golfbanen. een aantal bevielen haar en anderen wat minder. Tegenvaller was echter vooral het grote aantal oude mensen op de banen. Hun speeltempo lag erg laag en dat irriteerde de dames.

 

Al met al kwamen wij tot de conclusie dat dit gebied hem niet gaat worden. Het toont maar weer aan hoe goed het is om eerst te huren, en pas als het langdurig bevalt, te overwegen iets te kopen. Daarbij is huur in de winterperiode zeer betaalbaar in Spanje. Er lijkt een groter aanbod te zijn dan vraag.

 

Wellicht moeten wij het minder dicht bij de kust zoeken, al zal de natuur dan ook niet altijd makkelijk toegankelijk zijn. In veel gebieden wordt gejaagd en daardoor zijn veel dieren en vogels behoorlijk schuw. Bovendien zijn er minder golfbanen en wellicht ook minder huizen te koop. De tijd zal het leren. Ik kijk in ieder geval met veel plezier terug op deze trip. Onderstaande plaatjes zijn tijdens de trip gemaakt.