Hut 10 van Han Bouwmeester

Onlangs is hut 10 van Han Bouwmeester geopend voor fotografen. De hut is samen met "Het Gronings Landschap" gerealiseerd in de Breebaart Polder en ligt in het uiterste noorden van ons land. De Breebaart Polder is een Natura 2000 gebied, waar veel Kluten zitten. Volgens "Het Gronings Landschap" gaat het zelfs om de grootste Klutenkolonie van Europa. Die komen af op hun favoriete maaltijd de Zeeduizendpoot. Verder zijn er verschillende andere vogels waaronder Lepelaars. 

 

Gezien de afstand vanaf Amsterdam (2.5 uur rijden) en de vroege zonsopgang, in combinatie met hoogwater besloot ik, vooraf een nachtje te blijven slapen. Ook overwoog ik er een tweede nacht aan toe te voegen om het maximale er uit te halen. Ik wilde met name graag met tegenlicht in de avond fotograferen. Maar gezien de slechte weersvoorspelling heb ik daar vanaf gezien. 

 

De dag voor de huur van de hut kwam ik om 18 uur aan bij Bed & Breakfast De Pastorie Termunten. De gastvrouw wachtte mij vriendelijk op en heette mij welkom. Ze vertelde enthousiast over de hut en de fotografen, die langs kwamen. Ik kreeg een prachtige kamer met uitgebreid zitje en keuken. Na een korte uitleg over het gebied en waar ik snel iets kon eten, vertrok ik voor een lekker visje en een gezonde wandeling. Eerst langs De Remise, een goedkoop visrestaurant voor een snelle hap en vervolgens naar het haventje. Daar heb ik Kokmeeuwen en Zilvermeeuwen gefotografeerd. Vanuit het haventje ben ik naar Bezoekerscentrum de Dollard gelopen. Daar maakte ik een heerlijke wandeling door de polder en zag ik ook waar de hut lag. Fijn voor de volgende morgen.

De volgende ochtend ging om 4 uur de wekker. Er stond al een heerlijk ontbijt klaar en er was zelfs rekening gehouden met de behoefte van een fotograaf om iets te eten mee te kunnen nemen naar de hut. Indrukwekkende gastvrijheid tegen een hele schappelijke prijs. De volgende keer boek ik zeker weer deze bed en breakfast!

 

Buiten was het onmiddellijk duidelijk. Het was geen mooie zonnige dag, maar een dag vol regen. Niet dat het stortregende, maar het ging de hele dag door. Gelukkig zit je heerlijk droog in het hutje, en heb je met dit weer het voordeel dat je foto's niet snel hard contrast hebben van zonlicht. Ruim voor 5 uur zat ik in de hut. Schoenen uit en in de box gedaan, die voor de hut staat. Zo blijft de hut schoon.

 

Het was nog iets te donker voor mooie foto's, maar het zien van honderden slapende Wulpen, is ook al heel indrukwekkend. Verder inderdaad Kluten en relatief veel Krakeenden, enkele Bergeenden, enkele Grutto's, waaronder zelfs een Rosse Grutto. het beloofde een mooie dag te worden!

Aan het begin van de dag was het een drukte van belang en lieten de Kluten zich lang niet allemaal zien. Vooral de jonge Kluutjes bleven veilig verborgen onder de vleugels van hun ouders. Toen het steeds stiller werd voor de hut lieten ook de jongen zich goed zien. De ouders zijn daarbij zeer nerveus. Continu jagen ze andere vogels weg en slaken alarmkreten. Dit gebeurde zelfs met Krakeenden, die te dicht bij kwamen! Maar het grootste alarm werd geslagen bij overvliegende meeuwen. De jongen rennen dan vaak naar één van de ouders om dekking te zoeken.

 

Dit gebeurde vaak op grote afstand van de hut, maar bleef leuk om te bekijken en met mijn cropcamera de Canon 90D, 1.4 converter en 500 mm lens kon ik er toch ook wel beelden van maken. Deels zitten de Kluten overigens nog te broeden. Juist die zitten dichterbij, o.a. op een aangelegd grindeilandje. Dat gaat nog mooie beelden opleveren als die eieren ook uitkomen!

De drukte met vogels is wisselend gedurende de dag, dat heeft o.a. te maken met het tij op het nabijgelegen wad. Bij hoogtij wordt de plek voor de hut een plaats om naar toe te gaan en bij laagtij verdwijnen veel vogels weer. Dat was deze dag het geval rond 8.30 uur. Om 17.30 was het weer hoogtij en ik besloot in ieder geval te blijven tot dat moment, om te zien wat dat betekende voor de aanwezigheid van de hoeveelheid vogels.

 

Tussendoor waren er een aantal heel leuke momenten. Zo kwamen Bontbekplevier en Kleine Plevier op de zandplaat voor de hut langs. Dat bood leuke foto kansen en dwingt je ook om alert en wakker te blijven. Een hoogtepunt voor mij was verder het badderen van de Wulp, waar ik een hele reeks mooie foto's van kon maken. Tot mijn verrassing kwam zelfs de Regenwulp voorbij. Ik had die in deze tijd van het jaar niet in Nederland verwacht. De veel kleinere snavel en de koptekening waren echter zo typerend, dat ik vrij zeker ben van mijn zaak. Voor de echte kenners staat aan het einde van dit blog een foto om te checken of mijn waarneming klopt.

Ondertussen bleef het de hele dag regenen. Op veel foto's kun je de regen druppels zien. Maakt de foto's alweer anders, dan in de de zon. Ook door te spelen met de compositie heb ik geprobeerd om onderscheidende foto's te maken. Zo plaatste ik de Bontbekplevier rechtsboven in de foto voor een ander effect. Of een jong Kluutje eenzaam en alleen in de weide wereld. 

 

Heel bijzonder vond ik zelf de momenten dat de Wintertalingen en Krakeenden vlak voor de hut kwamen. Soms kon ik met mijn 500 mm nog net scherpstellen, terwijl de eenden grondelen voor de hut. Dit gaf de gelegenheid toto detailfoto's als ze paralel aan de hut grondelen en voor volle bijna High Key beelden als ze op de hut af zwommen.

 

Uiteindelijk heb ik tot 18 uur in de hut gezeten. Het was inmiddels weer hoogwater op het wad, maar de gehoopte grotere aantallen vogels bleven uit. Toch telde deze dag meer dan 20 soorten! Ik had zo'n 1500 foto's geschoten, een ongekend hoog aantal voor mijn doen. Een aantal van de beelden staan hieronder.