Zoogdieren in de nacht

Enige tijd geleden zette Henri van Vliet foto's op Facebook van Zoogdieren gefotografeerd vanuit zijn hut. Prachtige en in zekere zin jaloersmakende beelden. Ik nam mij voor, om zodra de mogelijkheid zou bestaan, de hut te huren. Zelf doen blijft toch het allerleukste.

 

Toen op Facebook verscheen dat de hut nu gehuurd kon worden, reageerde ik dan ook direct. Zodoende had ik deze week als eerste huurder de kans foto's te maken. Oorspronkelijk zou ik 1 nacht gaan, maar mede dankzij de support van Henri kon ik er twee nachten van maken.

 

De eerste keer was afgelopen dinsdag. Thuis besloot ik o.b.v. de instructie vooral lenzen in te pakken met een beperkt tele-bereik. Het maximale was 200 mm. Daarbij lette ik uiteraard op de lichtsterkte van de lenzen. Het maximale was 2.8. Uiteindelijk had ik mijn 24-70 mm, mijn 50 mm, mijn 100 mm en mijn 70-200mm lens bij me. De 24-70 en de 50 mm lens heb ik niet gebruikt. Maar goed, als ik niet ver hoef te lopen, geldt voor mij het adagium, beter mee verlegen dan om verlegen.

Vol enthousiasme stapte ik in de auto. Proviand en fototas mee en gekleed tegen de nachtelijke kou. Henri wachtte mij al op met een kop koffie en gaf tekst en uitleg. O.a. over het gedrag wat je kunt verwachten van Wild Zwijn en jongen, Vossen, Das en Boommarter. Het is uiteraard cruciaal zo min mogelijk geluid te maken en zo stil mogelijk te zitten. Mijn proviand bleef daarom achter in de auto.

 

Verder gaf hij uitleg over de instellingen waarmee hij fotografeert. Hij gebruikt zelf veelvuldig een Sigma 105 mm 1.4 lens uit de Art serie. De lichtsterkte van dit relatief zware objectief, stelt hem in staat te fotograferen met ISO 1600. Op f1.4 krijgt hij door het beperkte aantal mm nog steeds scherpe beelden. Bij f2.8, wat de meeste lenzen, die ik bij me had kunnen, kom je dan uit op ISO 3200. Het is van groot belang in 1 keer goed te belichten, daar oplichten ruis in de foto naar boven haalt. Henri liet mij zijn lens uit proberen en ik moet zeggen, dat ik overwogen heb hem zelf ook aan te schaffen.

 

Na de uitleg gingen we naar de hut. Het is een tweepersoonshut, maar daar ik alleen was kon ik mooi in het midden zitten. Met twee personen kan ook, maar het risico op schrikreacties van de dieren is dan denk ik groter. Bovendien zit je er dan iets schuin voor.

Het hutje heeft een klein waterplasje, wat het mogelijk maakt om mooie reflecties te krijgen. Henri had het water al schoon gemaakt en bijgevuld. De setting wordt verlicht met LED lampjes, die continu branden. De dieren zijn daardoor aan het licht gewend geraakt. Die gewenning heeft overigens een jaar geduurd.

 

Henri verzorgde het voer, terwijl ik mij installeerde. Na nog wat tips vertrok hij, en viel de nacht langzaam in. Je hoort allerlei geluiden en al vrij snel zag ik een muis rondrennen door de stapel takken aan de linkerkant. Ook zag ik een rat, maar beide bleven binnen de dekking. Bij mijn tweede bezoek pakte dat anders uit en at de Bruine Rat een behoorlijk deel van het voer, dat bestemd was om de Vos te lokken. 

 

Na enige tijd kwam er een Vos in het zicht. Eerst liep die op behoorlijke afstand voorbij, maar enige tijd later kwam die voorzichtig dichterbij. De Vos was zeer schichtig en reageerde op iedere beweging en klik van de camera. Het beste kun je hem eerst laten eten en wennen.

Dat het een lastig dilemma is, wanneer druk ik af en hoeveel geduld heb ik, blijkt wel uit de resultaten van mijn eerste bezoek en mijn tweede bezoek. De foto van de Vos aan het begin van dit blog maakte ik de eerste keer. Dat was voor het uitgebreide eten. Bij het tweede bezoek aan de hut, afgelopen nacht heb ik gewacht tot de Vos gegeten had. Die was namelijk wederom zeer schichtig. Alleen ging hij nooit eten en heb ik geen foto van de Vos.

 

Later die eerste nacht keerde de Vos nog een aantal keren terug. Doordat het licht allerlei insecten trekt, kwamen er meer en meer insecten in het water, waardoor je soms wat hinderlijke vlekjes bij de reflecties krijgt. Die zijn uiteraard in de nabewerking prima te verwijderen.

 

Rond 1 uur werd het stiller. Af en toe hoorde je in het bos nog geluid. Zo hoorde ik een luide schreeuw van een Wild Zwijn en het krijsen van de Bosuil(en). Om 3 uur overwoog ik naar huis te gaan, maar toen even later er een schim te zien was van de Boommarter, besloot ik te blijven zitten. Tegen 4 uur kwam de Vos nog langs. Daar ik nog terug wilde naar Amsterdam besloot ik vervolgens het voor gezien te houden. Om 5.15 kwam ik thuis, moe maar voldaan en overtuigt dat ik graag nog een keer terug wilde. 

 

Henri bood mij die gelegenheid voor afgelopen nacht. Gezien mijn ervaring met het terugrijden de vorige keer had ik besloten een hotelkamer te boeken vlakbij. Dat is per slot van rekening veiliger!

 

Uiteraard was de instructie tijdens de kop koffie nu beperkter. Henri vertelde over zijn recente ervaringen en waarschuwde me voor het rijden terug naar het hotel. ER kon sprake zijn van overstekend wild. Gelukkig maar, want toen ik terugreed, om 4.30 uur, staken er Edelherten over! De camouflage van de hut was verder verbeterd en de setting iets aangepast. Dit keer lieten muis en Bruine Rat zich beter zien en vastleggen. Had daar wel mijn 70-200 mm lens voor nodig, waarmee ik op ISO 4000 uitkwam. Je merkt dat doordat de Bruine Rat kleiner is, je minder profiteert van het aanwezige licht. De AV stand van de camera liet zich enigszins misleiden. Ik heb de instellingen daarom aangepast naar volledig manuele belichting.

 

Van de grote zoogdieren was de Vos, der eerste die even langs kwam. De Vos was zeer op zijn hoede en liep vrij snel weg. Vanuit het donker hoorde ik ineens gekrijs en het geluid van rennen. Niet veel later kwam een Zeug met drie Biggetjes langs. Wat indrukwekkend groot is de Zeug. Kreeg die niet eens goed op de foto. De 105 mm lens had ik op mijn 1 D Mark IV gezet en de cropfactor van 1.3  hielp ook niet. Met de 70-200 nog wat beelden geschoten en daar ben ik wel tevreden over. Er werd volop gegeten en ik wilde niet teveel verstoren, waardoor ik uiteindelijk geen moment heb waarop één van de Biggen opkijkt. Een goede reden om nog een keer terug te gaan :-) !

 

De Vos kwam weer en keek nog even rond en vertrok. Daar ook muis en Bruine Rat zich niet meer lieten zien, ben ik na een uur gaan kijken. Zoals ik al verwachte was al het voer op. Heb het voer bijgevuld en ben gaan wachten. De muis liet zich weer zien, maar voor de Vos moest ik wachten to 3.45. Maar weer vertrok de Vos zonder te eten. Hopend op de Boommarter wachtte ik nog tot 4.25 uur. Maar de slaap kreeg de overhand en ik besloot terug te gaan naar het hotel. 

 

Al met al een schitterende ervaring en een absolute aanrader. Als je de hut wil boeken kun je Henri contacten via Facebook. Het kost 139 Euro. Dat lijkt een fors bedrag, maar gezien het vele werk, dat er in zit, en de unieke setting en kans in mijn ogen heel begrijpelijk. Hieronder nog wat beelden.