Tegenlicht

Toen ik ooit met fotograferen begon, kreeg ik het advies fotografeer niet tegen het zonlicht in. Daar heb ik me lang aan gehouden, maar de afgelopen jaren ben ik meer en meer tegen het zonlicht in gaan fotograferen. Lang niet altijd met succes, maar persoonlijk vind ik dat er regelmatig bijzondere beelden bij zitten. Tijd om er een blog aan te wijden.

 

Ik gebruik eigenlijk twee verschillende manieren om met tegenlicht om te gaan. Enerzijds is dat werken met silhouetten en anderzijds is het werken met tegenlicht dat door de bomen heen valt of op een andere manier wordt gebroken.

 

Zo was ik in oktober een aantal ochtenden te vinden in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Wetend uit welke hoek de zon het bronstdomein zou binnenvallen, lag ik een aantal ochtenden te wachten. Soms brak de zon prachtig door, maar lieten de mannetjes Damherten het afweten. Op andere momenten waren zij er wel, maar de zon niet. De eerste keer dat ze er wel allebei waren was het te laat op de ochtend. Het plan werkte niet. Niet getreurd en doorgezet. Op de vijfde ochtend was het raak en kreeg ik de kans het beeld hiernaast te maken.

Voordeel bij deze foto was dat de zon net ietsje hoger stond. Daarmee was de hoeveelheid licht ook wat beperkt, waardoor ik maar 1/160 sec overhad bij de vrij hoge ISO 1250 en f5.6.

 

Meer licht had ik eerder op de Hoge Veluwe tijdens de Edelhertenbronst bij zonsondergang. Op het Reemsterveld heb je tijdens de bronst vaak mooie foto omstandigheden. Uiteraard moet het niet bewolkt zijn en ben je afhankelijk van de activiteiten van de Edelherten. Hier bleef het Edelhert vrij laag in het veld, dat geel kleurde van de ondergaande zon.

 

Door de witbalans iets op te schroeven in de camera kreeg ik het beeld hiernaast. Lastig is vaak dat je een deel van de lucht meepakt, waardoor een overbelichte plek overblijft. Had die zo klein mogelijk gemaakt en heb die middels uitsnede weggewerkt. Bij beide foto's komt het extraatje van de adem die wordt uitgeblazen.

Een ander mogelijkheid is het gebruik van silhouetten. Eveneens op het Reemsterveld tijdens de Edelhertenbronst, kon ik een aantal silhouette foto's maken. De zon was inmiddels nagenoeg onder en doordat de Edelherten boven op de heuvel liepen, kon bijgaand beeld gemaakt worden.

 

De afstand was vrij groot en daarom had ik ook mijn converter er tussen gezet. Bij silhouette beelden is dat niet erg nadelig. Door het sterke contrast is scherpstellen veel eenvoudiger, dan wanneer de zon nog niet onder is en je tegen het licht in fotografeert.

 

Leuke bonus bij de foto hiernaast was het voorbij vliegen van de Raaf. Altijd leuk als je een beeld in gedachte hebt en de vogel, waar je ook op hoopte werkt ook nog mee. Je kunt overigens ook op een heel andere manier werken met een silhouette. Dat kun je zien aan de volgende foto.

Hier is de achtergrond vrij donker en helpt het tegenlicht om een soort silhouette te maken. Het Reetje kwam drinken bij een waterplasje voor een fotohut in Hongarije. De hele middag was er nog niets gebeurd, behalve het voorbij kruipen van een slak van links naar rechts aan het einde van de waterbak. Dat had ik aangegrepen om te experimenteren met verschillende vormen van belichting. De mooiste beelden kreeg ik als ik flink onderbelichte.

 

Ik was er dan ook klaar voor toen dit Reetje even voorbij kwam. Met twee stops onderbelichting en verder verdonkeren in Lightroom resulteerde dit beeld. Het was voor mij een aansporing om dit vaker te proberen.

 

Vogels staan uiteraard ook hoog op mijn lijstje om met tegenlicht vast te leggen, maar tot nu toe is het nog niet vaak gelukt. Voorlopig moet ik het met name doen met silhouetje beelden bij ondergaande of opkomende zon. Hieronder vindt je meer resultaten van de afgelopen maanden