Oog voor detail

Voordat we vertrokken naar Zuid Afrika vroeg ik me af welke fotografische experimenten ik wilde proberen. Het eerste op het lijstje stonden de plannetjes, die ik had voor Zimanga om te experimenteren met de nachthutten. Tweede op de lijst stond de gedachte om aan de slag te gaan met details van dieren. 

 

Grappig genoeg bleek tijdens de trip dat ik ook dit experiment met name uitvoerde in Zimanga. Om zo'n experiment te kunnen doen, moet ik allereerst volledig gefocust zijn en niet afgeleid worden. Verder is er een innerlijke rust nodig, die ik het eerste deel van de vakantie in Zuid Afrika veel minder had.

 

Maar wat bedoel ik eigenlijk met oog voor detail. De foto hiernaast is er een mooi voorbeeld van. Niet de hele Buffalo is in beeld, maar slechts een half hoofd. Tegelijkertijd is er een Red-billed Oxpecker, die het beeld wat spannender maakt.

 

De uitsnede is bewust vierkant om een lege plek aan de rechterkant te voorkomen en de aandacht vast te houden. Voor sommigen wellicht wat krap gekaderd, maar ik denk dat het beeld daar sterker van is geworden. Deze crop had ik overigens al in gedachte toen ik de foto nam.

Al bij het beschrijven van dit beeld merk je dat er voor dit soort foto's een aantal vragen zijn, die je moet beantwoorden. De eerste is wat breng ik in beeld en de tweede is wat laat ik weg. De derde gaat over de uitsnede en de vierde over hoe hou ik het spannend en aantrekkelijk om naar te kijken.

 

De Marabou Stork is een hele lelijke vogel. Bij één van de hutten kwamen ze zeer dichtbij en dat bood mij de gelegenheid om detailfoto's te maken. Al snel merkte ik dat de ogen een belangrijk detail zijn om vast te leggen.

 

Zo maakte ik een frontaal beeld met de twee ogen. Het staat onder aan dit blog. Toch miste ik iets van actie en besloot vervolgens dat de snavel er op moet. Op een volgende foto is de snavel volledig in beeld, maar dat werkt niet, doordat de relatief lange snavel veel ruimte overlaat.

 

De snavel moest dus deels weggelaten. Maar hoe zat het dan met de poten. Alleen de poten in beeld miste iets. Teveel poten in beeld en het detail ging verloren. Uiteindelijk besloot ik dat een klein beetje poot op de foto kon werken. Zo ontstond de foto, die hiernaast staat.  Waarbij ik het geluk had van de mooie lichtval, die voor mij dit beeld af maakt. Overigens wist ik hier bij het nemen van de foto, niet hoe ik hem exact zou croppen tot een vierkant.

 

Hieronder dire foto's, die ik maakte op weg naar dit resultaat.

Ook met de Olifanten deed ik zo'n experiment. Wat moest in beeld en wat kon ik het beste weglaten. Wil ik de volledige kop met slurf, of juist alleen het oog of toch ook de slurf. Hoe ga ik om met die grote slagtanden. Mogen er twee Olifanten op staan? Of alleen de poten? Welke uitsnede is eigenlijk het meest gepast? Eerlijk gezegd weet ik nog niet wat ik het mooiste vind. Oordeel zelf zou ik zeggen!

Dat poten een leuk onderwerp kunnen zijn blijkt uit de laatste foto, en was me al wel is eerder opgevallen bij reigers. Ook dit keer had ik er aandacht voor en dat leverde onderstaande beelden op. Het zijn achtereenvolgens poten van de Giraffe's en Leeuwen. Daarbij vind ik het Giraffe's beeld grappig, maar ik mis toch iets, al weet ik nog niet exact wat. De ene poot van een leeuw is te statisch, maar de foto met hangende Leeuwenpootjes, is daarentegen één van mijn favorieten. Ongetwijfeld ook een kwestie van smaak.

Het gaat overigens ook heel vaak mis. Geen enkele detailfoto, die ik maakte van de Neushoorn spreekt mij ook maar enigszins aan. Uiteraard wilde ik er één maken van de lippen, die het verschil tussen een Witte en een Zwarte Neushoorn weergeven, maar het was een nietszeggend beeld. Totaal niet spannend. Net als de detailfoto van de oren met daarin een Red-billed Oxpecker. De kop van een Neushoorn is minder sprekend dan die van een Buffalo, en een saaie foto was het gevolg.

 

Juist die Buffalo bleek zeer geschikt. Daarom tot slot nog drie beelden van details van Buffalo's.