Balgzandpolder

Afgelopen maandag zag ik dat het woensdag redelijk tot goed weer zou zijn. Daar mijn agenda het toeliet een prachtige kans om nog snel een hut te boeken. Ik besloot te kiezen voor de fotohut van Het Noordhollands Landschap in de Balgzandpolder. Ik ben er al vier keer eerder geweest en heb er positieve ervaringen. Zo legde ik er parende Kluten en Visdiefjes vast.

 

Vanuit Amsterdam is het een uur rijden en daar ik om 7 uur aanwezig wilde zijn, gezien de zonsopgang net voor die tijd, was het weer vroeg opstaan. De rit was ondanks de mist voorspoedig. Ik was dan ook rond de geplande tijd.

 

Een volgende keer zou ik nog iets eerder vertrekken. Het licht is bij zonsopkomst voor de hut vaak prachtig. Wel heb je tegenlicht en dit vraagt aanpassingen bij het fotograferen. Meestal kies ik voor onderbelichting met als nadeel dat de vogels niet 100% hun kleur kunnen laten zien. Maar het zorgt wel voor sfeer. Die sfeer veranderde de eerste twee uur continu. Dit was het gevolg van de mist en bewolking, waardoor de zon af en toe verdween en het zicht soms beperkt was.

Het slechte zicht heeft ook zo zijn voordelen. De Bergeenden, die net als veel andere vogels bij de hut, vaak op grote afstand blijven, waren zeer actief op niet al te grote afstand van de hut. De groepjes Bergeenden vertoonden veel baltsgedrag. Tussen de mannetjes werd af en toe flink gevochten, wat met veel rumoer gepaard ging.

 

Ook de Meerkoet en eenden als Krakeend en Wilde Eend waren relatief dichtbij in het begin van de dag. Dat werd later echt minder, wat wellicht kwam doordat zeer regelmatig vliegtuigjes overvlogen en doordat er momenteel werkzaamheden zijn om de plek voor de hut aantrekkelijker te maken. De medewerker, die daar aan wilde werken, meldde zich overigens toen hij mijn auto zag en besloot nu niet te werken. Echt Top!!

 

In de loop van de dag kwamen o.a. de Slobeend, Wintertaling, Witte Kwikstaart en een aantal Meeuwen (naast Zilvermeeuw ook Kleine Mantelmeeuw) dichterbij de hut. De vele aanwezige Scholeksters en Klueten waren eerst op het wad, daar het laagtij was, en kwamen later bij hoogtij wel naar het gebied, maar bleven helemaal links. 

De hut heeft twee openingen op zitniveau. Het is goed om een bogenzak mee te nemen. Een statief is niet erg praktisch. De openingen worden afgedekt met camouflagenet. Je kunt er redelijk goed doorheen kijken. Een verrekijker gebruiken valt echter niet mee.

 

Er zijn ook nog twee openingen boven in. De openingen hebben geen camouflagenetten, daar ze bedoeld zijn om vogels in vlucht te fotograferen. Dat heb ik ook een uurtje geprobeerd. Niet erg succesvol, daar de meeste vogels op afstand blijven. Wel kon ik foto's maken van vliegende Pijlstaarten, die na erop nog redelijk zijn. Je kunt daar het beste voor gaan staan en ik gebruikte daarbij ook mijn bonenzak. 

 

Om 15.00 uur besloot ik daarom naar het kijkscherm te gaan en te proberen daar ook te fotograferen. Uiteraard zitten de gaten daarbij vrij hoog, maar het middelste plekje is iets lager. Daar het vloed was op het wad, waren er relatief veel vogels. Die werden opgeschrikt door de vele overvliegende kleine vliegtuigjes, hetgeen ze waarschijnlijk veel energie koste. Voor mij als fotograaf echter een prachtige kans om vluchtbeelden te maken. Bij het scherm stonden net als een eerdere keer dat ik er was een aantal trouwe bezoekers. Zij lezen ringen uit van de aanwezige vogels en proberen, die vast te leggen.

Een voordeel van de aanwezigheid van zoveel vogel kennis is ook dat ik werd geholpen met de herkenning van vogels, die ik minder goed weet te onderscheiden. Er bleken naast de Kluten, Scholeksters en Tureluurs, Kanoeten, Bonte Strandlopers en een Rosse Grutto te zijn. Nog heerlijk een ruim uur genoten en gefotografeerd en daarna naar huis vertrokken met een goed gevuld geheugenkaartje. Een aantal van de beelden staan hier onder.

Om jullie een plezier te doen ook nog wat beelden van eerdere bezoeken. Die laten zien dat deze plek het echt waard is om af en toe te huren!