Boshut Sallandse Heuvelrug

Kort na de vorst periode, begin maart ben ik afgereisd naar de Boshut Sallandse Heuvelrug van Arjan Troost. Deze hut had ik niet eerder bezocht. De hut is redelijk eenvoudig te vinden en ligt aan de rand van het bos. 

De setting is grotendeels vast en kan niet makkelijk naar eigen hand worden gezet. Dat heeft een aantal nadelen, zoals het al snel op elkaar lijken van foto's, maar ook een voordeel. De setting bevat weinig tot geen plekken waar de gevolgen van achtergelaten voerresten zijn te zien. Zo zijn er niet de gebruikelijke grasplekken. 

 

Je fotografeert bij deze hut door spiegelglas. Op een aantal plekken zitten naden, maar dat is niet echt hinderlijk. De camera met lange telelens ging op het statief. De hut is niet geschikt voor een bogenzak. De tweede camera met de 100-400 lens heb ik gebruikt om uit de hand te fotograferen. Door de lengte van het watertje en de verschillen in grootte van de vogels kun je alles nodig hebben van zo'n 300 tot 900 mm.

 

 

Ik heb wat voer in de bakjes gedaan. Daar ik ook wat gedroogde Meelwormen bij me had, kon ik die ook nog op een paar plekjes leggen. Met name het Winterkoninkje bleek een liefhebber. Die kwam regelmatig kijken.

 

Uit het schriftje in de hut kon ik afleiden dat er regelmatig zo'n 15 à 17 soorten werden gezien. Ik ging vol verwachting zitten en al snel kwamen de eerste vogels.

Het eerste licht werd zeer rood gekleurd door de opkomst van de zon, die gepaard ging met enige bewolking. Het gaf de gelegenheid om een Boomkruiper vast te leggen, die op een boom zat waar de rode gloed nadrukkelijk aanwezig was. De foto lijkt heel onnatuurlijk, maar dit waren de kleuren die ik zag!

 

In het begin kwamen de vogels met name eten. Het water was nog volledig bevroren, maar door de oplopende temperaturen zette de dooi snel in. Daardoor werd er later op de ochtend al gebadderd.

 

Zoals wel vaker heb ik veel tijd besteed aan het fotograferen van badderende vogels. Het meest bijzondere voor mij was het badderen van de Kramsvogel. Een vogel die ik nog niet vaak kon zien en vast leggen. Laat staan dat de Kramsvogel zo dicht bij kwam.

 

De eerste foto's van de Kramsvogel, die ik maakte, waren erg krap gekaderd door het gebruik van mijn 1D Mark IV met cropfactor 1,3 en mijn 500 mm lens. Snel gewisseld naar een fullframe body, waardoor er iets meer ruimte was.

Na het vertrek van de Kramsvogel wisselde ik weer terug. Gezien het bezoek van een Goudhaan heb ik de 1.4 converter er nog tussen gezet. Dat is soms wel een beetje veel. Dat bleek o.a. toen de Gaai kwam badderen. Eerst gefotografeerd met de ander camera en lens, maar om een origineler beeld te maken besloten een kopportret te maken. Terwijl ik afdrukte wist ik al dat ik wilde droppen aan reen vierkante uitsnede. Bij het bewerken s'avonds was ik heel blij met die keuze en het resultaat.

 

Van s'ochtends 7 uur tot s'middags 15.45 ur bleef er veel vogels. Eén keer heb ik het voer aangevuld, omdat het rustiger was en na enig wachten bleef. De Sperwer, die regelmatig gezien wordt heb ik alleen op grote afstand voorbij zien vliegen.

 

Het licht wisselde enigszins met de bewolking, maar de ISO hoefde nauwelijks boven de 800. Ik schoot zo'n kleine 600 foto's, waarvan ik er uiteindelijk een vijftigtal heb bewerkt. Ook heb ik nog wat experimenten geprobeerd met de GoPro 6, maar dit keer zonder echt succes. Doordat de lens als groothoek functioneert, zitten kleinere vogels al snel te ver weg.

 

Al met al werd het een zeer vruchtbare dag. In totaal 20 soorten: Koolmees, Pimpelmees, Zwarte Mees, Vink, Winterkoninkje, Roodborst, Merel, Glanskop, Gaai, Groenling, Kruisbek, Kramsvogel, Goudhaan, Sijs, Houtduif, Grote Bonte Specht, Appelvink, Boomklever, Boomkruiper en Heggenmus. Hieronder een aantal beelden, die ik geschoten heb en de moeite waard vond!