Boshut Vledder

Afgelopen dinsdag, 2 mei, had ik de Boshut in Vledder gehuurd van het Centrum voor Natuurfotografie. Vledder is ruim 1,5 uur rijden van Amsterdam en daar ik altijd graag bij zonsopgang ter plekke ben, ging de wekker iets voor 4 uur s'nachts. Even twijfelde ik of ik nog even zou doorslapen. Het regende en de weersverwachting liet ook te wensen over. Matig licht was de verwachting. Maar de praktijk heeft mij geleerd dat het vaak reuze meevalt. Kortom opgestaan en op pad gegaan. 

Gelukkig had ik een goed routebeschrijving gekregen, waardoor ik de hut makkelijk kon vinden. De hut is ruim en groot genoeg voor twee personen. Je fotografeert er door glas en kunt het beste iets naar achteren gaan zitten. Het glas is namelijk zeer groot en als je geen donkere kleding draagt kun je mogelijk ondanks het spiegelglas gezien worden. Bij de hut is een buiten toilet aanwezig. Handig is om bij het laatste benzinestation gebruik te maken van het toilet en om Imodium mee te brengen. Dan hoef je minder de hut uit en is de kans op verstoring kleiner.

Direct na aankomst heb ik de camera en lenzen klaargezet, om vervolgens de setting aan te passen. Wat neergelegde stukken hout verwijderd. Dat doe ik meestal, omdat er vaak onnatuurlijke beelden ontstaan als er te veel ligt rondom het water. Later op de ochtend heb ik dat nog rigoureuzer gedaan, omdat tijdens het fotograferen ik nog steeds last had van de boomstronken. 

 

Het nadeel daarvan is dat je meer moeite moet doen om het lokvoer te verbergen. Bijvoorbeeld wat bladeren op een hoop gelegd en daar achter wat voer gelegd. Ook voer gestrooid tussen het gras. Je hebt in beide gevallen overigens al snel verstorende elementen in je foto's. Initieel moest de iSO naar 3200 om te kunnen fotograferen, maar binnen een half uur kon ik al terug naar ISO 1250 en niet veel later zelfs naar ISO 800. 

 

De eerste vogels lieten zich snel zien. Vooral Koolmezen, Merels en de Geelgors toonden zich vroeg in de ochtend. Later nam het aantal soorten snel toe. In total had ik 18 soorten, waaronder Appelvink, Groenling, Roodborst, Heggenmus, Glanskop, Zanglijster, Ringmus, Boomklever, Goudvink, Gaai en Zwartkop.

 

Een bijzondere vogel voor mij was de Tuinfluiter. Nog nooit had ik er één gezien en herkend. Nu kwamen  er twee voor de hut, maar weer was de herkenning een probleem. Gelukkig had ik de app Vogels in Nederland op mijn telefoon bij de hand. Al speurend door de app kwam ik op de gedachte dat het een Tuinfluiter kon zijn. Uiteindelijk heb ik op Facebook om bevestiging van mijn gedachten gevraagd en werd het bevestigd. Voor mij een nieuwe soort voor de lens!

 

Vermakelijk was ook het regelmatig bezoek van Muizen. Allereerst zag ik een Rosse Woelmuis, maar die liet zich niet fotograferen. Wellicht zijn ze onrustig door de aanwezigheid van de Wezel, die bij deze hut al een aantal keren is gezien. Overigens had ik daar ook op gehoopt, maar de Wezel liet zich niet zien. Wel kwam de Bosmuis, die vele malen groter is te voorschijn en liet zich volop fotograferen.

 

Grappig genoeg is de Bosmuis voor sommige vogels bang en voor andere niet. De Boomklever en de grote Bonte Specht waren een teken om onmiddellijk te vertrekken, maar Koolmezen boezemen duidelijk minder angst in!

 

Om 15.00 uur ben ik naar huis gegaan, om zo de files te vermijden. Al met al een heerlijke dag in een zeer comfortable hut. En zoals altijd weer viel het weer reuze mee. Een paar spetters mochten de pret niet drukken. Hieronder nog wat resultaten.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Jacomijn (zaterdag, 30 juli 2022 09:46)

    Dank voor het leuke verslag en de schitterende foto’s!