Experimenteren met riet

In Spanje maakte ik een lange wandeling met de camera's en lenzen in de rugzak. Door mijn verrekijker had ik mooi zicht op de waterplas, waar menige eend en meeuw vertoefde. De meeste vogels waren echter op grote afstand en niet erg geschikt om te fotograferen. Tja en wat doe je dan?

 

Dan ga je experimenteren. De 1 D Mark IV en mijn 100-400 lens hingen al om mijn nek. En het idee om allerlei foto's te gaan maken van riet was al snel geboren. Er was immers langs de waterplas voldoende riet aanwezig. De beperking was dat in de rugzak geen macrolens zat. Wel nog mijn 500 mm lens en en een groothoek, maar met beide wilde ik eigenlijk liever niet aan de slag.

 

Één van de eerste foto's die ik maakte was de foto die hiernaast staat. Er mist wat mij betreft veel in deze foto. Er is geen spanning en het licht is ook niet pakkend. Lag het puur aan het licht of was het mijn eigen beperking? Waarschijnlijk beiden! Eerst kijken en niet te snel klikken was de eerste les die ik mij herinnerde.

 

En al kijkend viel op enig moment mijn oog op de schaduw, die het wuivende riet achterliet op het zand van het pad waarop ik liep. Voor mij het sein dat ik iets gezien had wat riet op een andere manier kon laten zien. Van de paar foto's die ik schoot vond ik de foto hiernaast het meest aansprekend. Het verrassende vind ik dat als je niet weet dat het om riet gaat, de afbeelding je doet afvragen wat je hier ziet.

 

Geïnspireerd door het eerste resultaat wandelde ik verder. Mijn oog viel op de weerspiegeling in het water. Ook daarvan schoot ik beelden. In mijn beleving vaak te saai en met de toevoeging van mijn natuurlijk object werd het eerlijk gezegd wel beter. Maar zeker niet spectaculair.

 

Fotograferen is schijven met licht. Precies dat was wat er ontbrak aan de foto's. Gelukkig zakte langzaam de zon. Het riet kleurde langzaam aan oranje en met name met tegenlicht ontstonden er  nieuwe kansen. Kansen die ik heb geprobeerd te benutten. Later probeerde ik ook nog andere objecten in tegenlicht. Hieronder wat resultaten.

Reactie schrijven

Commentaren: 0