UItkerkse Polder

De hut in de Uitkerkse Polder is een kleine drie uur rijden van Amsterdam. Best ver rijden als je er s'ochtends om 8 uur wil zijn. Ik had dan ook besloten in de buurt te overnachten. Met het vooruitzicht van lekker eten, een prettig hotel met fitness en sauna en een strandwandeling kon ik mijn vrouw gemakkelijk overtuigen er een lang weekend van te maken.
Na een voorspoedige rit kwamen wij vrijdag om 20.30 aan. Tijdig genoeg voor een heerlijk dinertje bij het restaurant Starckx. Vervolgens lekker gaan slapen in hotel Aazaeth. Na het ontbijt ben ik naar het bezoekerscentrun gegaan en door Misjel naar de hut gebracht. 
De hut is gelegen in een weiland met plas. Het is erg drassig en gelukkig had ik laarzen bij me. Op de plas sliepen Wulpen, Ganzen en Eenden. De ingang is enigszins verscholen, maar ondanks dat we zo stil mogelijk waren was alles gevlogen toen ik voorzichtig het luik opende. Al vrij snel waren de Meerkoeten terug, gevolgd door Wintertaling, Bergeend en Grauwe Gans. Even later volgde de Smient en weer later Krakeend. 

 

Ook de Wulpen en de Kievit verschenen ten tonele, maar die bleven erg ver weg. Canadese Gans, Blauwe Reiger, Kraai, Kokmeeuw en Houtfuif vlogen voorbij. In het bosje aan de overzijde zat een tijdje een Torenvalk en twee Eksters. Heel even kwamen twee Witte Kwikstaarten vlak voor de hut zitten.

 

Het grootste deel van de ochtend was het bewolkt en droog. Na 11 uur viel er af en toe wat regen. In de middag regende het voortdurend. De afstand tot de vogels is vrij groot. Ik fotografeerde met mijn 1D MarkIV, 500 mm lens en 1.4 converter. Zelfs dan moesten de meeste foto's gecropt om vogels er beeldvullend op te krijgen.
Het leukst was het volgen en bestuderen van het baltsgedrag van de Wintertaling. Prachtig om de nervositeit, het onrustig op en neer zwemmen rond het vrouwtje en het kopschudden te zien. Tussendoor werd gefoerageerd. In het begin even, maar later op de dag veel langer. Als of de mannetjes zich realiseerden dat het nog te vroeg in het jaar was. Het aantal vrouwtjes was overigens beperkt. Wellicht dat het nu al uitsloven daarom loont! Daar het nog best ver weg was zijn de beelden die ik gemaakt heb niet optimaal.

 

De Uitkerkse polder staat ook bekend om zijn Velduilen. Een mooie gelegenheid om aan het einde van de dag op zoek te gaan. Maar gezien het erg slechte weer heb ik dat slechts kort gedaan. Had er één weg zien vliegen, terwijl ik naar de auto terug liep. Uit de auto heb ik nog wel Patrijzen gezien en zelfs vast kunnen leggen. Een mooie bonus aan het eind van een mooie dag!
Zaterdagavond wederom heerlijk gegeten. Dit keer bij Seasons. Zondagochtend zijn we gaan wandelen in de Uitkerkje Polder. We kozen voor de wandeling van 7,7 kilometer, beginnend bij het Bezoekerscentrum. Die voert grotendeels over verharde weg. Er is echter ook een stuk lopend door de weilanden. Was erg glibberig, maar gelukkig hadden we stevige schoenen aan.
We konden genieten van de grote hoeveelheden Ganzen. Er waren met name veel Kolganzen en Grauwe Ganzen. Uiteraard ook hier weer Smienten en Bergeenden. We zagen regelmatig Torenvalken en ook een Velduil. Daar ik slechts mijn 100-400 mm lens op mijn fullframe camera had zitten, heb ik met name omgevingsplaatjes geschoten. Hieronder nog een selectie foto's.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0