Safari in het donker

In Zambia en Botswana is het maken van safari's als het donker toegestaan. Dat geldt niet voor Kenia en Tanzania. Dat biedt fantastische kansen om dieren te zien, die je anders weinig ziet. Zo jaagt het Luipaard meestal s'nachts en zijn dieren als de Large Spotted Genet en het Porcupine (Stekelvarken) overdag niet te zien. Het is dan ook een geweldige ervaring. 

 

Alleen fotograferen is niet makkelijk. Om de dieren te spotten wordt met een lamp het terrein afgezocht. Daarbij wordt vermeden dat Impala's en andere antilopen te lang in het licht blijven. Dit om hun ogen te beschermen en te voorkomen dt ze door roofdieren gemakkelijk worden bejaagd.

 

Maar het licht is nogal oranje en vaak niet afdoende om de in beweging zijnde dieren te bevriezen. Bewogen en slecht belichte foto's zijn het resultaat.

 

Uiteraard begint een goede belichting met goede afspraken maken met de gids en de bijrijder, die de lamp hanteert. Met hen sprak ik af om zoveel mogelijk te voorkomen, dat de Leeuw of het Luipaard  vol belicht werd. Over het algemeen ging dat best goed. Door af en toe aan te geven wat ik wilde werden de kansen inderdaad beter.

 

Wetend welke uitdaging ons te wachten stond had ik vooraf een aantal ideeën bedacht om de resultaten te verbeteren. Het gebruik van tegenlicht en maken van silhouetten was er zo één. Maar in de praktijk viel het best tegen. Meestal waren de voertuigen, die de dieren belichten aan onze zijde en dan werkt het gewoon niet. Zijlicht hebben we ook meegemaakt maar dat leidt niet tot heel mooie resultaten. De foto hier naast was nog het beste wat ik er van kon maken.

 

 

De tweede oplossing die ik gekozen had was om te kiezen voor het meenemen van mijn 70-200 mm lens. Die heeft een lichtsterkte van f2.8 en leek mij meer geschikt dan mijn 100-400 mm lens. In combinatie met onderbelichting scheelt dat zeker. Soms pakte ik mijn 500 mm lens zonder converter uiteraard, omdat de afstand te groot was voor een goede foto.

 

Zo kwamen we twee dagen achter elkaar zeer jonge Stekelvarkens tegen. Het was om nog enige scherpte te krijgen nodig om de Stekelvarkentjes volledig te belichten. En dan te bedenken dat ze best goed bleven zitten. De foto hiernaast heb ik gemaakt toe een ander voertuig ook stopte en ook belichtte. Daardoor viel de nadrukkelijke schaduw enigszins weg.

 

Uiteraard een heel bijzondere ervaring om mee te maken. Grappig genoeg hebben de meeste safarigangers niet veel belangstelling voor het Stekelvarken. Ze vertelden hun gidsen snel door te rijden.

 

 

De volgende dag zagen we twee volwassen Stekelvarkens. Die werkten aanzienlijk minder goed mee. ze zijn zeer schuw en hebben geen enkele zin te poseren. Fotograferen was dan ook onmogelijk!

 

Het laatste idee wat ik had was om te fotograferen en daarna om te zetten naar Zwart Wit. Het idee werd geboren tijdens het bekijken van een zwart wit natuurfotoboek. Er stonden ook mooie nachtfoto's in en ik was onmiddellijk geïnspireerd. 

 

De beste foto's, die ik gemaakt heb tijdens de zogenaamde nightdrives zijn voor mijn gevoel dan ook met name foto's van Leeuwen en Luipaarden omgezet naar zwart wit. Als dan de actie, zoals hiernaast, ook mee werkt, dan kan ik best leven met het resultaat.

Reactie schrijven

Commentaren: 0