Vastgeroest

Bultrug
Bultrug

 

Een aantal jaren terug had ik een fotoreis gemaakt naar Noorwegen. De organisator exposeert elk jaar en vroeg om een foto op vierkant formaat toe te sturen. Ik sloeg een diepe zucht. Dat was een formaat, dat ik bijna nooit gebruikte en al zeker niet voor de landschap en natuurfoto’s die ik gemaakt had. Liefst gebruikte ik het liggende formaat en soms het staand formaat. Al met al was ik echter best tevreden met de vierkante uitsnede van de walvisfoto. De donker blauwe kleur kwam goed tot zijn recht net als de imposante staartvin en het daar van af kletterende water.

 

 

Ook een paar jaar terug besloot ik me ook aan te melden bij Instagram. Ik had gehoord dat het een mooi middel was om je foto's te laten zien aan een breder publiek. De foto’s bleken vierkant te moeten zijn en te moeten worden opgeladen van een mobieltje. Vandaar dat ik al snel de belangstelling verloor voor Instagram. Vierkant was niet mijn formaat. Verder doe ik bewerking thuis achter de computer en niet op mijn mobiel.

 

 

Begin dit jaar ging ik op reis naar Zweden voor het fotograferen van Steenarenden. Eén van de reisgenoten postte nog vanuit de hut een foto bewerkt op haar mobieltje op Instagram. De reacties waren enthousiast. De zelfde foto plaatste ze op Facebook en ook daar veel reacties. Wat mij echter nog meer aansprak was dat de foto door de vierkante uitsnede veel krachtiger werd. Bij thuiskomst probeerde ik het ook.

Steenarend, Golden Eagle
Steenarend, Golden Eagle

 

Kortom het werd tijd om mijn vastgeroeste gewoonte los te laten. Sindsdien hou ik bij het maken van een foto en het overwegen van de compositie in gedachte ook rekening met de vierkante uitsnede. Uiteraard begon ik voorzichtig met vogels en zoogdieren. Inmiddels heb ik het gebruikt bij de zeldzame macrofoto’s die ik maak. Eerlijk gezegd heb ik heb het nog niet toegepast bij landschappen. Sinoepelweg nog geen goed beeld erbij voor ogen gekregen.

 

Voor mij zijn de voordelen inmiddels helder. Loze ruimte verdwijnt en het is makkelijker aandacht te richten. Zeker bij kleinere dieren. Ook zijn afleidende onderdelen sneller weg gesneden, dan weg gekloond! Maar ook het maken van een low key foto van een IJsvogel werd eenvoudiger. Het lichtere deel van de omgeving was niet aan te passen naar mijn zin met het schuitje donker maken. Maar misschien wel het grootste voordeel is dat je leert op meer manieren te kijken.

 

Langzaam aan bouw ik nu een voorraadje foto's voor Instagram op. Ook handig omdat het wellicht kan helpen om meer bezoekers naar mijn site te trekken. Kortom de vierkante uitsnede is een aanrader. Probeer het ook is zou ik zeggen. Onderstaand een overzicht van de afgelopen maanden. 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Mieke (zondag, 24 juli 2016 09:19)

    dit is geweldig