Fotohut Marken

Enige tijd terug zag ik op internet dat op Marken een hut te huur was voor het fotograferen van weidevogels. De hut is een bouwkeet, die geschikt is gemaakt om te overnachten en om te fotograferen. Aan de onderkant zijn verschillende luiken gemaakt met camouflagenetten om door te fotograferen. Er zijn matjes waar je zelf op kunt zitten of liggen om door de zoeker te kijken. Het beste kun je een hoekzoeker meenemen. Dat maakt het makkelijker. Ook liggen er rijstzakken en planken om een balhoofd op te monteren. Zelf fotografeerde ik vanaf de rijstzakken. Met de hoekzoeker op de camera stond menige foto uiteindelijk enigszins scheef. Volgende keer ga ik het met plankjes en Wimberleyhead proberen.

 

Om de vogels niet te veel te verstoren kun je nadat je weggebracht bent aan het begin van de middag niet meer de hut uit. Er is een toilet, een gasbrander en twee bedden. De bedden kun je neerzetten als het te donker is om te fotograferen. Met een warme slaapzak kom je zo de nacht goed door. Hoewel er een klein lampje is, ben ik vroeg gaan slapen. Leuk is ook dat je de hele nacht vogelluiden hoort. Ook staan er twee stoeltjes en een tafeltje. Dus als je wil kun je een kleine maaltijd bereiden. Zelf had ik een broodmaaltijd mee. Lekker en gemakkelijk!


De hut staat in een nat weiland. Je komt er vanaf de boerderij met de auto. Ik werd weggebracht door Jeanine, de uiterst gastvrije boerin. Het laatste stuk legden we lopend af. Laarzen zijn op dat stuk een must!


Het aantal verschillende vogels was niet heel groot. Er waren Grutto's, Scholeksters, Tureluurtjes, Kemphanen, Slobeenden, Brandganzen, Grauwe Ganzen, Meerkoeten, Wilde Eenden en twee Kwikstaartjes. Hoofddoel voor mij waren de Grutto's. Vaak zaten ze best ver weg, maar geduld wordt altijd beloond. Het dichtst bij kwam deze Grutto, die een worm uit de grond viste en oppeuzelde vlak voor de hut.


Uiteraard wilde ik ook het vechten en de paringen vast leggen. Het vechten was beperkt en vaak te ver weg. Met inclusief cropfactor 910 mm redde ik het niet om de snelle actie daarbij goed vast te leggen.

 

Verder zat het weer niet altijd mee. Na een licht zonnig begin van de middag namen de wolken de overhand en werd het best donker. Vrij veel foto's waren daarbij donker. Wellicht ook omdat op het schermpje de foto's lichter leken door de donkere ruimte. Een volgende keer iets meer belichting meegeven is een goede les. Een even de tijd nemen om te kijken op het histogram! Zo zie je maar dat je altijd wat leert. 

 

Bij het wakker worden hoorde ik de regen tikken op het dak. Een sombere dag leek aan te breken, maar als fotograaf geef je je niet bij voorbaat gewonnen. De eerste foto's genomen met 3200 ISO van slapende Grutto's heb ik bij thuiskomen met Neat Image ontruist en geven een mooi beeld van de vroege ochtend. In de loop van de ochtend werd het beter en brak zelfs het zonnetje door. Om half twaalf kwam Jeanine me ophalen. Voldaan stapte ik in de auto en na thuiskomst begon het bewerken van de foto's.Inmiddels ben ik een tweede keer geweest en heb ik van beide sessies een video gemaakt.  Hier enige resultaten.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Paul B (zondag, 05 april 2015 19:51)

    Prachtige (serene) plaatjes Andius. Heel mooi laag standpunt ook. Complimenten!!