Grachtengordelgevogelte

 

Afgelopen weekend was een druk weekend. Op zaterdag ben ik naar Pixperience geweest, waar menig spreker aandrong op een meer creatieve benadering in de natuurfotografie. Een aanbeveling waarvan ik mij voornam die in de praktijk ten uitvoer te brengen.

 

Op zondag heb ik deelgenomen aan een workshop Grachtengordelgevogelte van het centrumvoornatuurfotografie gegeven door Bart Siebelink. Vol verwachting ontmoette ik Bart en de andere deelnemers om 9 uur. We hadden geweldig veel geluk met het weer. Het was weliswaar nog fris, maar het zonnetje scheen.

 

Na een korte introductie van Bart werd al snel duidelijk dat ik een kans kreeg het in de praktijk te brengen. Niet de vogel maar de achtergrond was het belangrijkste aspect van onze foto's. Enigszins onwennig gingen we op stap naar onze eerste fotografieplek.

 

Aangekomen op de eerste fotografeerplek werd al snel duidelijk wat het idee was. Gebruik makend van de reflectie van de grachtenpanden, de vogel plaatsen in een meer of minder kleurrijke achtergrond. 


Op de eerste plek was er reflectie van een pand waar een verbouwing plaats vindt. Het pand werd afgedekt door een groot blauw scherm. En die vervulde de gracht met een mooie blauwe kleur. Met mijn 500 mm lens ging ik aan de slag. Het resultaat is de foto hiernaast. Bart hielp ons door aanwijzingen te geven, maar ook door de vogels te lokken met broodkruimels. Af en toe best lastig, want met mijn 500 mm stond ik vaak net iets verder weg en had af en toe de vogels niet op de juiste plek. Nam niet weg dat het idee nu duidelijk werd.

Om wat meer afwisseling te krijgen gingen we vervolgens op zoek naar een nieuwe mogelijkheid. Het begon met een bezoek aan een grachtje, waar weinig reflectie was. Wel was er een Meerkoetbroedplaats, die door een eenzame Meerkoet werd bezet. Als echte vogelfotografen wilden we dat natuurlijk ook vastleggen. Maar uiteraard wilde Bart ons uit onze comfortzone halen en moesten we door.


Bij ons volgende stekje was er reflectie van de panden aan de overzijde. Rode luiken reflecteerden in de gracht. Maar het leek wel of een soepeend had besloten dat dit de scheidslijn was van zijn territorium. Regelmatig was er strijd tussen de twee eenden groepen en de reflectie verdween regelmatig door de golfslag die er op volgde. Toch lukte het ons foto's te schieten met rood.


Iets verder op konden we gebruik maken van de reflecties van een boot. Uitermate felle kleuren maakten het mogelijk zeer fel gekleurde foto's te maken. Meer en meer vraag ik mij af wat ik nu mooi vind. De kleurrijke vogels in kleurrijke achtergrond of de soms toch wat saaie wilde eend vrouw in een bijna dito achtergrond. Waarschijnlijk ook iets van smaken verschillen.  En om dat ze verschillen een bloemlezing van mijn foto's hieronder.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Willie Doorn Meijne (donderdag, 26 maart 2015 18:38)

    Dit is ook echt gaaf met die kleuren!

    groet Wil