Hutfotografie

Regelmatig maak ik gebruik van de hutten van Han Bouwmeester. Hij heeft 6 hutten gerealiseerd in Nederland en 1 hut in Gambia. Inmiddels is Hut 2 gesloten. Zelf had ik hut 1 tot en met 4 en de hut in Gambia al is gehuurd. Hut 3 is de absolute topper, maar ook de anderen zijn de moeite waard. Veel van de vogels in Vogels Nederland zijn genomen in deze hutten. Daarom was het nu tijd voor Hut 5. Die ligt in Haaksbergen en dat betekent zeer vroeg uit bed. Om 4.05 uur ging de wekker en met een kleine twee uur rijden was ik om 6.35 uur bij de hut. De zeer ruime hut heeft plaats voor drie fotografen, maar ik ga meestal alleen. Lekker rustig!  

 

De waterbak was goed gevuld door de regen van de achterliggende dagen. Een beetje vet in de berkenstam en drie handjes voer tussen de takken en het mos gestrooid. Ook veel grassprieten weggehaald, want die verstoren de rust in je foto's. Vervolgens de hut in en er zo weinig mogelijk uitkomen. Naast proviand en drinken neem ik altijd Immodium mee, dan kun je het langer volhouden!

 

In het begin erg weinig licht. Kortom ik had best iets later kunnen komen. Al snel liet zich de Grote Bonte Specht zien. Gevolgd door Boomklever en Koolmees. Vanaf ongeveer 9.30 kwam de zon af en toe te voorschijn. Daardoor wisselde de lichtomstandigheden snel. Iedere keer na een foto moest ik kijken en eventueel de onderbelichting bijstellen. Vanuit de hutten fotografeer ik vaak met onderbelichting. De camera onderschat namelijk al snel de felheid van het licht met overbelichting als gevolg. Door de lage posities krijg je vaak mooie foto's.

 

Maar vandaag lieten de vogels het een beetje afweten. Steeds weer Boomklevers, Koolmezen en een enkele Bonte Specht, en verder liet alleen een Glanskop zich nog zien. Ten minste als het geen Matkop was. Twee vogels die ik zelf niet goed kan onderscheiden, maar in het boekje met de recente waarnemingen wordt regelmatig de Glanskop genoemd, dus dat neem ik maar over. Wel waren veel vogels te horen, waaronder in ieder geval de Groene Specht en Havikken. Lang gewacht in de hoop de Havik voor de lens te krijgen.

 

Daarom ook maar is iets anders geprobeerd. De Kikker gefotografeerd, die in de waterbak zijn kop boven het water uitstak. Heb hem bij de experimenten geplaatst. Toen het na 12 uur regelmatig ging regenen, leken de genoemde vogels wat vaker terug te komen. Maar vanaf 14 uur werd het stil. Daarom moe en met nog twee uur rijden te gaan om 15 uur vertrokken. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0